Hopp til innhold

Konfirmanter trenger ikke velge tradisjonelt

I Oslo-området er det mulig å velge blant annet akademisk og holistisk konfirmasjon, i tillegg til humanistisk og kirkelig.

Konfirmasjon i Vålerengen kirke

MANGE VELGER FORTSATT KIRKEN: I Akershus går 55 prosent til presten. I Oslo er oppslutningen langt lavere, bare 32 prosent av ungdommene valgte kirkelig konfirmasjon.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Joanna Elitsa Kristensen var ikke i tvil om hva slags konfirmasjon hun skulle velge. Det ble humanistisk.

Så gjaldt det å bestemme seg for det mest spennende kurset. Det ble film. Men det kunne også vært et kurs med filosofi som metode, kultur eller til og med fotball som innfallsvinkel til de store spørsmålene.

Joanna Elitsa Kristensen

VALGTE HUMANISTISK: Joanna Elitsa Kristensen var ikke i tvil om hva slags konfirmasjon hun skulle velge.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Etikk og livssyn går igjen, men med eksempler fra forskjellige sider i samfunnet.

– Film er en stor del av livet til mange unge i dag. Vi ser på filmer hver eneste dag, forteller Kristensen til NRK.

– Men har film noe med konfirmasjon å gjøre?

– Kanskje ikke så mye, men det er sikkert et forsøk på å få ungdommen til å synes at konfirmasjon er gøy.

Fokus på akademia

I Akershus velger over 22 prosent av femtenåringene humanistisk konfirmasjon denne våren. I Oslo er tallet litt lavere. Men aller flest velger fortsatt kirken.

I Akershus går 55 prosent til presten. I Oslo er oppslutningen langt lavere, bare 32 prosent av ungdommen valgte kirkelig konfirmasjon.

Valdemar Birch gjorde noe litt originalt. Han gikk for det som er kjent som akademisk konfirmasjon, men som nå heter ungdomsundervisningen.

– Istedenfor at vi lærer kristendom eller humanetisk livssyn, så snakker vi mer om aktuelle ting. Som samfunnsøkonomi, sosiologi og psykologi, forklarer Birch til NRK.

Ungdomsundervisningen er etablert av studentforeningen til humanistforbundet. Det er livssynssentralt og har fokus er på akademia. Kurslederne er frivillige studenter på Universitetet i Oslo. Nå på lørdag deler de ut diplom til 25 deltakere.

Årets kurs ble fylt opp på 30 minutter. Birch er glad han fikk plass.

– Kameratene syns det hørtes litt rart ut, men de var ikke overrasket over at jeg valgte denne formen for konfirmasjon. Jeg er en samfunnsengasjert person, sier Birch.

Positivt med ulike alternativer

Ida Marie Høeg

UNGDOMMEN MÅ FÅ GÅ EGNE VEIER: Ifølge forsker Ida Marie Høeg bidrar alternativene til at også flerkulturelle ungdomer velger å konfirmere seg.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Det finnes enda fler alternativer for dem som vil velge utradisjonelt. 15 ungdommer konfirmerer seg holistisk denne våren. Der legges det vekt på blant annet åndelighet, energiforståelse og drømmetyding. Filosofisk konfirmasjon ble startet i fjor med to prøvekonfirmanter. I år var det bare tre som meldte seg, og da ble kurset avlyst.

– Ungdommene må få lov til å gå sine egne veier, og ikke bli små kopier av foreldrene sine, sier forsker Ida Marie Høeg ved Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO) til NRK.

Hun er positiv til at det dukker opp flere alternative måter å konfirmere seg på.

– Dette er med på å styrke konfirmasjonen som et ungdomsritual. Her har ungdommene mulighet til å vokse som person i fellesskap med andre ungdommer.

Ifølge Høeg bidrar alternativene til at også flerkulturelle ungdom velger å konfirmere seg.

– Når det finnes alternativer som ikke er kirkelige, rekrutteres både flere etnisk norske ungdommer og ungdom med bakgrunn fra andre land og kulturer.

Og Joanna Elitsa Kristensen gleder seg til den store dagen på lørdag.

– Jeg gleder meg til å holde tale, også gleder jeg meg veldig til andre skal holde tale for meg, avslutter hun.