Hopp til innhold

Oslo kommune vil gi narkomane heroin

Politikerne i Oslo vil behandle narkomane med industrielt fremstilt heroin. Bystyret ber i dag helseministeren om å få starte et prøveprosjekt.

Heroinsprøyte

OMSTRIDT: Det er etisk utfordrende å tilby heroin som behandling mener kritikerne.

Foto: Colourbox

Toril Berge Flatabø

MENER DET ER VIKTIG: Venstres Toril Berge Flatabø mener det viktig å hjelpe de tyngste narkomane.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi har jobbet i mange år med å få prøve heroinassistert rehabilitering for de tyngste heroinavhengige, sier venstres Toril Berge Flatabø. Hun er glad for at forslaget får flertall i Oslo bystyre.

Behandlingen skal ikke tilbys alle narkomane.

– Dette gjelder en svært liten gruppe som har mislykkes med annen type behandling. Det viktigste er å redusere overdosedødsfall, øke livskvaliteten og bedre helsen til de narkomane.

Omdiskutert

Bruk av farmasøytisk fremstilt heroin i behandlingen av de tyngste brukerne føyer seg inn i rekken av omdiskuterte hjelpetiltak på narkotikafeltet opp igjennom årene, som metadonbehandling og sprøyterom. I dag er metadon en etablert behandlingsform, og det sterkt omstridte sprøyterommet er et permanent tilbud ved Prindsen mottakssenter i Storgata.

Arild Knudsen ved Akerselva.

HÅPER: Arild Knudsen leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk håper de tyngste misbrukerne vil få den omstridte behandlingen for å få et bedre liv.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Arild Knudsen, leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk, mener tiden er inne også til å prøve denne behandlingsformen.

– Hvert eneste land som har hatt forsøksprosjekt har fortsatt med det. De har aldri lagt ned en eneste klinikk. Og Norge ligger på overdosetoppen i Europa. Det dør veldig mange i Oslo hvert eneste år. Og det er en stor gruppe som ikke responderer på metadon eller subutex. De bør få denne behandlingen.

Høie sier nei

Helseminister Bent Høie smiler

NEI: Helseministeren Bent Høie mener det er uaktuelt å bruke penger på å behandle narkomane med heroin.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Stortinget sa i fjor nei til å gjøre heroinassistert behandling til nasjonal politikk, men i dag ber bystyret likevel om å få gjennomføre et prøveprosjekt i Oslo. Venstre og byrådspartiene er for, mens Fremskrittspartiet har fristilt gruppa. Men helseminister Bent Høie sier blankt nei.

– Det er ikke regjeringens politikk å åpne opp for heroinassistert behandling. Vi mener svaret er å gjøre det som det er for lite av. Det er rehabilitering. Vi kommer til å bruke pengene på bolig, oppfølgning, arbeid og aktivitet for å gjøre mulighetene bedre for de som allerede får legemiddelassistert behandling, sier Høie.

– Det er god erfaring fra andre land. Og med kontrollert bruk kan man vel regne dette som legemiddelbasert behandling?

– Erfaringen fra andre land er det nok veldig ulike oppfatninger om.

Etisk utfordrende

Kritikere mener det er etisk utfordrende, ressurskrevende og har liten effekt å tilby heroin som behandling. Men Venstres Flatabø er uenig.

– Det er også etisk utfordrende å si nei til et tiltak som kan øke overlevelsen og livskvaliteten til de som har et stort rusproblem i dag.

LES OGSÅ: