Hopp til innhold

Oslo kan bli Europas grønne by

En 12-åring er med når Oslo nå skal gjennom finalerunden for å bli Europas grønne hovedstad. – Jeg både gruer og gleder meg, sa Eliah Hudgins før han gikk på podiet i København.

Oslo-delegasjonen - Europas grønne hovedstad

VIL VINNE: Oslos delegasjon i København under kåringen av Europas grønne hovedstad for 2016.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima
Eliah Hudgins (12) fra Miljøagentene

– Oslo kan bli enda mer miljøvennlig og også bli et forbilde for andre byer, mener Eliah Hudgins (12) fra Miljøagentene.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Prisutdelingen skjer i København i formiddag. Europas grønne hovedstad for 2016 skal kåres.

Prisen skal få frem hvordan byene håndterer miljøutfordringene sine. Oslo skal blant annet legge frem en plan for hvilke miljøtiltak som skal gjennomføres i 2016 - hvis de vinner.

12-åring førte an

Innspurten startet allerede i går ettermiddag. 12-åringen Eliah Hudgins fra Miljøagentene, en miljøorganisasjon for barn, var en av dem som skulle holde innlegg. Det måtte han gjøre på engelsk.

– Jeg både gruer og gleder meg. Håper jeg ikke sier noe feil, sa han da NRK møtte ham like før han skulle i ilden. I løpet av de 90 sekundene han var tildelt, ville han snakke om hvor viktig det er at Oslo blir miljøby.

– Det vil gi mer fokus på miljø og klima. Byen kan bli enda mer miljøvennlig og også bli et forbilde for andre byer, sa han.

Guri Melby

– Hvis Oslo blir en miljøby, kan vi ta tøffere beslutninger, og også få med folk til å påvirke hvordan Oslo skal se ut, sier miljøbyråd Guri Melby.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Selve presentasjonen var viktig. Den kunne langt på vei avgjøre hvem som vinner. Derfor er både byrådsleder Stian Berger Røsland (H), miljøbyråd Guri Melby (V) og flere naturvernorganisasjoner på plass. Melby var like spent som Eliah.

– Hvis Oslo blir en miljøby, kan vi ta tøffere beslutninger, og også få med folk til å påvirke hvordan Oslo skal se ut. Dèt er viktig for hovedstaden, sa hun.

Markedsføres som nullutslippsby

Oslo har markedsført seg som nullutslippsby. Oslo kommer best ut på halvparten av målene: Klima, transport, grønne områder, luftkvalitet, avfall og såkalt grønn innovasjon.

LES OGSÅ: Nullutslipp fra drosjer i 2020

EU-ekspertene som har plukket ut finalistene trekker frem hvordan bilandelen i Oslo har sunket kraftig. Fra 45 til 35 prosent siden 2005.

I tillegg går over halvparten av kollektivtransporten på strøm, og Oslo er den byen i verden med høyest andel av el-biler. De liker også at store deler av pengene fra bompengeringen går til å finansiere utbygging av kollektivtrafikk og sykkelveier.

Derimot sier de ikke noe om at utbyggingen av nettopp sykkelveier er kraftig forsinket. Etter planen skulle 180 kilometer sykkelveier vært på plass i 2001. Fortsatt mangler 48 kilometer.

LES OGSÅ: Vil ha fire ganger mer sykkelveinett

– Må holde løftene sine

Stian Berger Røsland

Slik ble Oslo presentert av byrådsleder Stian Berger Røsland.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Etter talen foran juryen, kom Eliah Hudgins lettet ned fra talerstolen.

– Det var kult, men også skummelt. De så så strenge ut, men det gikk greit. Håper jeg, da.

Han fikk også skryt for engelsken fra en byrådsleder som hastet forbi.

– Jeg snublet, det gjorde ikke du, sa Stian Berger Røsland til den unge miljøagenten.

– Nå har vi gjort vårt beste. Nå kan vi bare krysse fingrene og håpe vi blir miljøhovedstad i 2016, sa miljøbyråd Guri Melby.

Eliah ville ikke slippe det så lett.

– Jeg håper selvfølgelig at Oslo vinner. Hvis ikke, håper jeg de holder løftene sine likevel, sa han. 12-åringen la ikke skjul på at han også tenkte på sin og sine jevnaldrendes fremtid.

– Jeg vil ikke bo i by uten skog, et sted hvor man ikke kan gå tur i marka og sånt. Jeg vil ha de mulighetene også når jeg blir voksen, sa Eliah.

Lang skryteliste

Ekspertkomiteen gir også Oslo skryt for håndteringen av avfall, men er samtidig overrasket over at innbyggerne ikke er enda flinkere til å sortere.

LES OGSÅ: Får tilbud om søppel fra hele verden

Skrytet omfatter også at:

  • Oljefyrene i 170 kommunale bygg er faset ut
  • Seks av ti kommunale bygg er såkalt miljøfyrtårnsertifiserte
  • Kommunen skal bare bruke nullutslippsbiler innen utgangen av neste år
  • Alle nye bygg skal være passivhus allerede fra 2014
  • Hele kollektivtrafikken skal være utslippsfri fra 2020

Dårlig avløpshåndtering

Oslo gjør det derimot dårligst i klassen "Avløpshåndtering". Her havner de som nummer seks av de opprinnelig 12 søkerbyene, og bak alle de andre finalistene.

Melby forsvarer seg med at bystyret har vedtatt å utvide renseanlegget på Bekkelaget etter at søknaden ble sendt.

EGC-prisen for Europas grønne hovedstad (European Green Capital) ble første gang delt ut i 2010, til Stockholm. Oslo deltok, men nådde ikke opp.

Andre vinnerbyer har vært tyske Hamburg (2011), spanske Vitoria-Gasteiz (2012), franske Nantes (2013), danske København (2014) og den engelske byen Bristol (2015).

Alle europeiske byer med mer enn 100 000 innbyggere kunne melde seg på i konkurransen.