Hopp til innhold

Oslo gir ikke opp kampen om Sinnataggen

Patentstyret har sagt nei til kommunens krav om varemerkeregistrering av flere av Gustav Vigelands motiver, men kommunen har fortsatt håp før de møter i klagenemnda etter påske.

Turister besøker Frognerparken og ser på Sinnataggen.

HAR FÅTT NEI: Oslo kommune fikk nei da de søkte Patentstyret om varemerkeregistrering av Sinnataggen. De mener at Oslo kommune ikke kan ha enerett til å selge smykker, skulpturer, postkort og plakater av den sinte gutten til Gustav Vigeland.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

I fjor fikk Oslo kommune avslag på flere søknader hvor de ba om å få registrert Gustav Vigelands kunst som varemerker. Tirsdag etter påske er det forhandlinger hos Klagenemnda for industrielle rettigheter (Kfir), og da håper kommunen på annet svar.

– Vi ser fram til forhandlingene og å få lagt fram vårt syn, sier stabsjurist i Kulturetaten i Oslo kommune, Anne Inversini.

I mars 2013 var det 70 år siden Vigeland døde. Kunstneres åndsverk er bare beskyttet 70 år etter dødsdato. Etter det er det i prinsippet lov å produsere kopier uten å betale vederlag eller be om tillatelse.

Oslo kommune og Vigeland-museet ville fortsette å ha eneretten til skulpturene, og søkte Patentstyret om varemerkebeskyttelse på blant annet smykker, såper, vaskemidler, papir og papp, møbler, kjøkkenartikler, tekstiler, klær, spill og leker, mat- og drikkeprodukter.

Ikke på smykker og postkort

Knut Andreas Bostad, Patentstyret

Knut Andreas Bostad, Patentstyret.

Foto: Trond Isaksen / Patentstyret

Kommunen har fått varemerkeregistrert flere motiver, men har fått avslag på andre. De mener rettsanvendelsen er feil og har klaget til Kfir.

Klagene gjelder blant annet Sinnataggen i 2D og 3D, ordet «Monolitten», bilder av Frognerparken og bilder av porter i parken.

– Vi har nektet bruk av Sinnataggen på smykker, skulpturer, postkort og plakater. Dette blir kun snakk om avbildinger av skulpturen, og vil ikke bli oppfattet som et varemerke av folk, noe som er et krav. Men vi mener det kan brukes på mange andre varer og tjenester, sier Knut Andreas Bostad, seksjonssjef i Patentstyret.

Både Vigeland og Munch

Medhold i klagenemnda vil føre til at avslaget til Patentstyret oppheves og at kommunen får registrert varemerket.

Fortsatt ligger mange søknader om varemerkeregistrering i forbindelse med Vigeland hos Patentstyret i påvente av avgjørelse i klagesakene. Til sammen har kommunen sendt over 90 Vigeland-søknader.

– Vi er veldig spent på utfallet. Vi vet at praksis i Europa er på samme nivå som oss. Vi har også mange Munchsaker som ligger og venter på utfallet i Vigeland-sakene, sier Bostad.