Hopp til innhold

Ordkrig om skolekutt i Oslo

Høyre legger inn 60 millioner kroner ekstra til skolen i sitt alternative Oslo-budsjett for å unngå kutt. Ikke troverdig, svarer byrådet.

28975945

MINDRE TIL HVER ELEV: Byrådets budsjettforslag inneholder 0,4 % mindre til hver grunnskoleelev fra fellespotten. Ap og Høyre krangler om hvem som har skylda. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Frank May / NTB scanpix

– For Høyre er det ikke et alternativ å kutte i Oslo-skolen slik byrådet gjør, sier Høyres skolepolitiske talskvinne i bystyret, Saida Begum.

– Jeg er glad de innser at deres politikk har vært elendig, men troverdig er det ikke, sier byråd for kunnskap og oppvekst, Tone Tellevik Dahl (Ap).

49 millioner mindre

NRK fortalte onsdag at selv om neste års skolebudsjett inneholder satsinger som gratis aktivitetsskole og ekstra lærere på skoler som sliter på småtrinnet, får Oslo-skolen 49 millioner kroner mindre i potten som skal fordeles på alle skoler.

Oversikten viser at elevprisene til skolene for alle skoleslag vil reelt sett bli redusert med utgangspunkt i byrådets forslag til budsjett.

Utdanningsetatens konsekvensanalyse av budsjettet

– Det vil ramme de svakeste elevene og de som trenger litt ekstra hjelp, sa budsjettansvarlig Jorunn Folkvold i Utdanningsforbundet i Oslo.

Mer til basisfag

Saida Begum

NORGES BESTE SKOLE: Det er Høyres prioriteringer som har gjort Oslo-skolen til landets beste, sier Saida Begum (H).

Foto: Oslo kommune/Sturlason

Ved å legge inn 60 millioner kroner ekstra ønsker Høyre å nulle ut de varslede kuttene og vel så det.

– Vi prioriterer skole i vårt alternative budsjett. Vi har lagt inn tiltak som viderefører suksessoppskriften til Oslo-skolen slik vi kjenner den i dag, sier Saida Begum og legger til at satsingen har særlig vekt på basisfagene.

– Grunnleggende ferdigheter i basisfagene norsk, matte og engelsk vil hjelpe elevene til å få bedre forståelse også for de andre fagene og redusere frafall på sikt.

Gir Høyre skylda

Tone Tellevik Dahl

LITE TROVERDIG: Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) synes det er rart at Høyre plutselig har mer penger til skolen i opposisjon.

Foto: Olav Juven / NRK

Tone Tellevik Dahl gir Høyre skylda for skolekuttene fordi det gamle byrådet la inn store generelle innsparingskrav i sine langtidsbudsjetter, såkalte rammekutt, og innførte en ordning med underfinansiering av nye elevplasser.

– Det er de som har satt Oslo-skolen i den økonomiske knipen de er i nå hvor de må ha snudd på hver eneste krone.

– Det har blitt færre delingstimer, mindre variert undervisning og mer ordinær klasseromsundervisning på grunn av politikken Høyre førte i løpet av de årene de styrte, sier skolebyråden.

Bedre råd nå

Saida Begum på sin side forsvarer de tidligere kuttene.

– Oslo har en helt annen økonomisk situasjon i dag enn da økonomiplanen (langtidsbudsjettet, journ.anm.) ble laget i sin tid.

– Oslo får større inntekter fra staten takket være en mer Oslo-vennlig regjering. Vi velger å bruke de ekstra pengene på skole fordi vi mener det er den beste investeringen både i elevenes og Oslos fremtid.

Skolebyråden mener at dere er uten troverdighet fordi det er dere som står bak disse kuttene?

– Den type merkelapper på andre partiers prioriteringer får stå for utdanningsbyrådens regning.

– Jeg tror at folk i Oslo er klar over at under Høyre-styret har Oslo-skolen utviklet seg til å bli landets beste. Det skyldes prioriteringer, og vi kommer til å fortsette å prioritere skole i våre budsjetter, sier Saida Begum.