NRK Meny
Normal

Ordføreren visste ikke om flyktningmottak

Onsdag fikk Vestby kommune beskjed på telefon om at det kommer 350 flyktninger. Ifølge ordføreren tok Utlendingsdirektoratet aldri kontakt med dem om dette før det allerede var bestemt.

Vestby hyttepark

BLIR MOTTAK: Hit til Vestby hyttepark kommer 350 flyktninger om kort tid.

Foto: Nina Eriksen / NRK

– Vi er forberedt på å ta imot alle som kommer, sier Thor-Einar Johansen, eier av Vestby hyttepark i Akershus.

Thor-Einar Johansen og Merete Eriksen, Vestby Hyttepark

VENTER PÅ FLYKTNINGENE: Thor-Einar Johansen og Merethe Eriksen i Vestby Hyttepark.

Foto: Nina Eriksen / NRK

Han og daglig leder Merethe Eriksen står i en tom hytte. Om kort tid skal hyttene huse flere hundre flyktninger. Utlendingsdirektoratet (UDI) kontaktet ham for tre uker siden med ønske om å leie hytteparken, men ordføreren ble ikke informert, skriver Moss Avis.

I forrige uke ble kommunens ledelse kontaktet av Hero Norge, som driver mange asylmottak, om generelle spørsmål om mottak. Så hørte de ikke noe før de onsdag kveld fikk beskjed om at det kommer 350 flyktninger.

– Skandaløst

Ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap) er opprørt over at UDI aldri kontaktet dem.

Tom Anders Ludvigsen

SAVNER INFORMASJON: Tom Anders Ludvigsen er ordfører i Vestby.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Vi har ikke fått én eneste beskjed om at det skal etableres et flyktningmottak med 350 mennesker i kommunen, sier Ludvigsen.

– Jeg etterlyser informasjon, sier ordføreren.

– Vestby kommune skal selvfølgelig være med i den dugnaden som gjennomføres i hele landet for å ta imot flyktninger. Dette er ikke kritikk mot at vi skal gjøre det, men en kommune som får i oppdrag å ta både helsestell, skole og andre ting har altså ikke fått beskjed. Det er nærmest skandaløst, sier Ludvigsen.

– Har dere ikke fått noe varsel eller spørsmål fra for eksempel UDI?

– I går hadde rådmannen en samtale med UDI, men Hero har altså gjort én muntlig henvendelse til rådmannen, forteller Ludvigsen.

– Mangler kapasitet

UDI ønsker ikke å svare på spørsmål om Vestby og sier de uttaler seg på generelt grunnlag. Avdelingsdirektør Christine Wilberg innrømmer at de kanskje ikke har informert godt nok og sier det skyldes manglende kapasitet.

– Våre retningslinjer sier at vi skal informere kommunene, sier Wilberg.

Administrerende direktør i Hero Norge, Tor Brekke, sier på sin side at de snakket med rådmannen i Vestby for to uker siden om muligheten til å åpne et mottak.

Tor Brekke

ÅPNER MOTTAK: Tor Brekke er administrerende direktør i Hero Norge.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Kommunen har bedt om en søknad om dispensasjon for brukstillatelse, og vi håper på rask behandling så vi kan komme i gang, sier Brekke.

KS krever kompensasjon

Torsdag hadde KS et møte med Justisdepartementet om driften av asylmottak. Der krevde KS' styreleder Gunn Marit Helgesen full kompensasjon til vertskommunene.

Ifølge KS kan ikke kommunene påvirke etablering av mottak, men må likevel bidra med en rekke tjenester som vertskommune.

Justis- og beredskapsdepartementet svarer dette i en epost til NRK:

«Politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet har i dag diskutert ulike sider rundt flyktningsituasjonen med KS. Under møtet kom det fram konstruktive innspill departementet tar med seg videre.»