NRK Meny
Normal

Ordførere om politi-hovedsete: – Siste ord er ikke sagt

– Lillestrøm er best egnet som hovedsete for nye politidistrikt Øst, mener framtredende ordførere på Romerike. Politdirektoratet har foreslått Grålum i Østfold som administrasjonssenter for det nye politidistriktet.

Romerike Politidistrikt

Politimesteren til det nye Øst politidistrikt blir ikke sittende her på Lillestrøm, dersom forslaget til Politidirektoratet blir realisert. Da blir hovedkontoret lagt til Grålum i Østfold.

Foto: Dina Johnsen / NRK

Mandag la Politdirektoratet fram sitt forslag til hovedseter i de nye politidistriktene som skal etableres fra 1.januar 2016.

Da skal Follo, Romerike og Østfold politidistrikt slås sammen til Øst politidistrikt, som skal ha et administrasjonssenter der politimesteren og ledelse skal sitte, samt distriktets operasjonssentral.

Politidirektoratet har vurdert Ski, Lillestrøm og Grålum utenfor Sarpsborg som alternativer, og har landet på Grålum, blant annet på grunn av lavest kostnader og operasjonssentralens egnethet.

– Overraskende

Ole Jacob Flæten Høyre

- Lillestrøm best egnet som hovedsete for det nye Øst politidistrikt, mener Ole Jacob Flæten, Ap-ordfører i Skedsmo.

Foto: NRK

Ordfører i Skedsmo, Ole Jacob Flæten (Ap), er skuffet og overrasket over konklusjonen:

– Lillestrøm er et mye mer sentralt sted. Vi har Norges tredje største kollektivknutepunkt, tilgang til kompetanse på østlandsområdet og vi har nærhet til sentrale beredskapsutfordringer i distriktet. Både politifaglig og strategisk er Lillestrøm et mye bedre alternativ enn Sarpsborg.

Forslaget fra Politidirektoratet skal nå ut på høring, og høringsfristen er 17.november. Flæten gir derfor ikke opp kampen for Lillestrøm:

– Kommunen og regionsrådet vil argumentere for Lillestrøm i høringsrunden, og vi vil også ha kontakt mot de som skal ta den endelige beslutningen. Vi har overhodet ikke gitt opp, det skyldes at vi har mye bedre argumenter.

– Skuffet

Også avtroppende ordfører i Ullensaker, Harald Espelund (Frp), er kritisk til forslaget fra Politidirektoratet:

Harald Espelund

- Det er viktig at hele Romerike fortsatt jobber for at det nye politidistriktets hovedkontor blir liggende på Lillestrøm, sier Harald Espelund, Frps avtroppende ordfører i Ullensaker.

Foto: Daria Zoric / NRK

– Jeg er fryktelig skuffet. Lillestrøm pekte seg ut som alternativ, og det er Akershus som har den største befolkningen i det nye politidistriktet. Nå håper jeg de 14 kommunene på Romerike, samt kommuner i Follo vil legge et trykk på at kontoret til den nye politimesteren blir på Lillestrøm.

Espelund viser også til at det blir lang avstand fra hovedflyplassen på Gardermoen og til en eventuell ny operasjonssentral på Grålum.

Vil se på helheten

Jan Arne Kongsmo er lokallagsleder for Politiets Fellesforbund i Romerike politidistrikt:

– Min første kommentar er at vi er skuffet over at hovedsetet ikke ble lagt til Lillestrøm. Vi vil lese begrunnelsen fra Politidirektoratet, før vi kommer med noen klarere uttalelse. Nå kommer det en høring som vi ser fram til.

Kongsmo mener Lillestrøm har mange kvaliteter som gjør det egnet som hovedsete, som god kollektivtransport og nærhet til høyskolemiljøet.

– Men dette handler også om hvordan politiet for øvrig blir organisert i politidistriktet, så vi ønsker å se på dette i en helhetlig sammenheng, sier Jan Arne Kongsmo.

Høringssvar

Jens Elsebutangen

- Vi mener Ski er et godt alternativ for hovedsetet i Øst politidistrikt, sier Jens Elsebutangen, fungerende politimester i Follo.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Fungerende politimester i Follo, Jens Elsebutangen, sier han ikke har rukket å sette seg ordentlig inn i notatet fra Politidirektoratet:

– Vi skulle gjerne sett at det sto Ski i forslaget. Nå skal vi se nærmere på det og jobbe med et høringssvar.

Forslaget vil føre til at ca 40 stillinger ved operasjonssentralen forsvinner fra Ski.