NRK Meny
Normal

Ordfører setter friere på vent

Hadelandskommunene Lunner og Gran vil gjerne diskutere ekteskap med Nittedal. – Det er lett å la seg sjarmere av en slik invitasjon, sier Nittedalordfører Hilde Thorkildsen.

Hilde Thorkildsen

NY STORKOMMUNE: Nittedalordfører Hilde Thorkildsen vil etter alt å dømme takke nei til en invitasjon fra hadelandskommunene Lunner og Gran om å delta i en felles utredning av en ny storkommune over fylkesgrensa.

Foto: Moment Studio/Nittedal kommune

– Det er klart det er hyggelig å bli fridd til, fortsetter Thorkildsen fra Arbeiderpartiet.

Flørten begynte med et brev fra politikerne i Lunner og Gran som allerede en god stund har diskutert ekteskap seg imellom.

– Da kom spørsmålet om vi også skulle invitere med Nittedal opp. Med andre ord kan det bli en ny kommune bestående av Gran, Nittedal og oss, sier Lunnerordfører Harald Tyrdal.

Har felles interesser

De to opplandskommunene og akershuskommunen er fra før gode venner, og har mange felles interesser og utfordringer. De ligger i samme transportkorridor med Riksveg 4 og Gjøvikbanen. Hadelandskommunene føler også en dragning mot Akershus.

– Både Gran og Lunner har en utvikling som peker veldig mot Akershus og Oslo, fortsetter Tyrdal.

Men hvetebrødsdagene kan vente på seg. For mens hadelandskommunene har lagt opp et løp der de allerede neste år skal konkludere om de vil ha sammenslåing, er Nittedal er helt i startfasen på kommunereformprosessen. De skal først bestemme seg i 2016.

Ordfører Hilde Thorkildsen har ikke tenkt å kaste seg inn i en het omfavnelse med de første som banker på rådhusdøra.

– Vi er positive til å utrede, men dette er vi nødt til å gjøre i vårt eget tempo. Vi ser på flere alternativer, hvorav Lunner og Gran er ett av dem.

Flere alternativer

Mandag vil politikerne i Nittedal trolig støtte rådmannens forslag om å utrede fire alternativer. Sammenslåing med de to Hadeland-kommunene er bare ett av dem.

Å knytte seg mot nabokommuner på Romerike er et annet alternativ, dele kommunen et tredje, og bevare dagens grenser det siste alternativet.

Frierne fra nord må altså smøre seg med tålmodighet. Og kanskje de heller ikke skal ha altfor store forventninger.

– Det er mye sjarmerende med Gran og Lunner. Men vi kan ikke legge skjul på at Nittedal er i en langt bedre økonomisk situasjon enn de andre to kommunene.