NRK Meny
Normal

Ordfører-krangel om ny rullebane

– Hvis den nye rullebanen blir lagt i vest, må en hel grend med 200 boliger og 14 gårdsbruk rives, sier Nannestad-ordfører Hans Thue. – En rullebane i øst vil plage altfor mange i Ullensaker med støy, mener derimot ordfører Tom Staahle.

Nannestad

BYGDA I FARE: – Området rundt Moreppen grendehus vil bli jevnet med jorda dersom ny rullebane kommer her, sier ordfører Hans Thue. Han vil derfor heller ha rullebanen i nabokommunen Ullensaker.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Spørsmålet om hvor en ny rullebane ved hovedflyplassen skal ligge, skaper strid mellom de to nabokommunene Nannestad og Ullensaker.

Hans Thue (Ap) og Tom Staahle (Frp) er ordfører i hver sin vertskommune. Begge kjemper for å unngå gigantutbyggingen som en ny rullebane innebærer.

Vil beskytte bygda

Hans Thue

KLART VALG: Nannestad-ordfører Hans Thue mener det ikke er tvil om at alternativet øst for hovedflyplassen er det aller beste.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Avinor anbefaler å legge rullebanen i Ullensaker, øst for hovedflyplassen på Gardermoen.

Ordfører i Nannestad, Hans Thue, støtter anbefalingen og mener valget er enkelt.

– I Nannestad må 14 gårdsbruk rives, og en hel grend med 200 boliger og grendehuset må bort for å gi plass til en ny bred asfaltstripe, sier han.

– Denne delen av bygda vil jo bli borte akkurat her vi står nå. Det aller verste er jo hensynet til de som bor her og alle gårdsbrukene vi må legge ned, påpeker Thue.

For mye støy

Tom Staahle

FARLIG STØY: Ullensaker-ordfører Tom Staahle frykter for helsa til sine innbyggere og vil ha rullebanen vest for hovedflyplassen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

I nabokommunen Ullensaker, er det bare rundt 20 hus som må rives dersom rullebanen blir lagt der.

Men ifølge ordfører Tom Staahle i Ullensaker er det desto flere i denne kommunen som vil rammes av plagsom flystøy.

– I Ullensaker vil det bli verre spesielt i Sand og Mogreina og til dels også i Nordkisa, og i Eidsvoll er det Råholt og Dal som vil få den største støyen, sier Thuen.

Ullensaker beste alternativ

Avinor og Oslo Lufthavn har tidligere kommet til at Ullensaker er den beste og billigste løsningen.

I Nannestad er det kvikkleiregrunn som vil gjøre utbygging 3 milliarder kroner dyrere enn alternativet i øst.

Oslo Lufthavn ønsker derfor å gå videre med løsningen i øst, og vil legge fram nye begrunnelser for plasseringen i innspill til Nasjonal Transportplan som skal behandles av Stortinget våren 2017.

Oslo Lufthavn, OSL, Gardermoen, oversiktsbilde

NØDVENDIG: NHO Luftfart og Oslo lufthavn mener hovedflyplassen må ha en tredje rullebane for å holde tritt med passasjerveksten.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Se til Saudi-Arabia

Ullensaker-ordfører Tom Staahle synes ikke kvikkleire-argumentet er godt nok for å legge rullebanen i hans kommune.

– Hvis man tror at grunnforholdene er slik at man ikke klarer å lage en rullebane der, så minner jeg om at man i Saudi-Arabia har klart å bygge nye rullbaner, og der er det bare sand, sier Staahle.

– Svake argumenter fra Ullensaker

Nannestad-ordfører Hans Thue rister på hodet av det han mener er dårlig argumentasjon.

– Man kan jo prøve å si det med økt støy til alle de i Nannestad som må gå fra gård og grunn om rullebanen blir lagt her, sier han.

– Den beste løsningen ligger i øst og alle andre enn politikerne i Ullensaker er vel i stand til å innse det, sier Thue.