Operaen truet av streik

Lørdag åpner den nye operaen i Bjørvika. Om en måned kan det bli full stans på grunn av streik. De ansatte krever 70.000 kroner i lønnsøkning.

Kveldsstemning ved det nye operabygget i Bjørvika.
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Dette er et svært viktig krav for alle våre organiserte. Vi ønsker å komme opp på nivå med sammenlignbare yrkesgrupper, som høyskolelektorer, sier hovedtillitsvalgt Nils Petter Tveten ved Den Norske Opera & Ballett til Dagbladet.

Krever lønnsløft

De ansatte ved operaen er organisert i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), som nå krever et gjennomsnittlig lønnsløft på rundt 70.000 kroner for alle sine medlemmer.

Samlet utgjør kravet 42 millioner kroner i økt lønn og opphavsrett til de ansatte i operaen, balletten og resten av orkestrene i landet.

Godt forhandlingskort

MFO streiket også i 2006. Streiken ble avblåst da kulturminister Trond Giske (Ap) tok initiativ til et partssammensatt utvalg som skulle finne løsninger.

Dette arbeidet er nå ferdig, samtidig som musikerne, sangerne og danserne nok kan sies å ha et sterkere kort på hånden enn for to år siden i og med at prestisjebygget i Bjørvika er åpnet.