Ønsker kontantfrie busser

Bussjåførene i Oslo frykter å bli ranet på jobb. Nå ønsker de busser uten kontanter.

Buss-raner i Stavanger

- Med en gang jeg stoppa og slapp av de passasjerene som skulle av på holdeplassen, sneik han seg innpå meg bakfra. Så ga han meg flere harde slag med det som viste seg å være en biffklubbe.

Den kvelden på Grefsen ble sjåføren, som ønsker å være anonym, ransoffer for andre gang på to måneder.

- Hvis jeg ikke hadde brukt briller med plastglass hadde jeg nok vært blind på det ene øyet i dag, forteller han.

Stockholm først ute

Etter en rekke ran på bussene i Stockholm bestemte myndighetene seg i høst for å fjerne all kontantbehandling fra bussene. Geir Antonsen i Yrkestrafikkforbundet ønsker seg det samme systemet i Oslo. Han presiserer at omleggingen har gått bra i den svenske hovedstaden.

- Ingen hadde trodd at det skulle være mulig å gjøre dette så raskt. I løpet av noen få måneder snudde selskapene seg rundt og gjorde om billettsystemet slik at man ikke bruker kontanter, sier Antonsen.

I Stockholm har det blitt satt ut rundt 400 nye billettautomater, og mange flere butikker har begynt å selge billetter i byen. Hvis man ikke får kjøpt billett på forhånd, kan man betale med mobilen før man går på bussen. Det er ikke mulig å bruke kort som betalingsmiddel på bussene.

 

 

Buss-raner i Stavanger

Kostbart

I storbyene i Europa har ran mot bussjåfører vært et stort problem, og Antonsen frykter at det samme skal skje her:

- Vi ser de samme tendensene i Norden som i resten av Europa. Da er det helt utilgivelig om man ikke driver en aktiv politikk på dette området.

Tore Bogen er trafikksjef i Oslo sporveier, som er oppdragsgiver for buss-selskapene som kjører kollektivtrafikk i Oslo.

Bogen sier de vil vurdere forslaget, men at et slikt system vil koste mye penger. Han mener sikkerheten ombord på bussene er god nok.

- Vi har video-overvåkning på de fleste bussene, og derfor mener vi sikkerheten er god nok, sier han.

Før han ble overfalt følte sjåføren fra Grefsen seg trygg. Den følelsen vil han gjerne finne tilbake til.

- Det har vært deprimerende. Jeg har slitt med dette lenge. Egentlig gjør jeg vel det fremdeles, sier han.