NRK Meny
Normal

Ønsker Høies narkotikatiltak velkommen: – På høy tid

På Møtestedet, Kirkens bymisjons kafé for mennesker i rus- og gatemiljøet i Oslo, blir helseministerens forslag om å gi narkomane helsehjelp i stedet for bøter og fengsel, tatt godt imot.

Gjester på Møtestedet ønsker Høies narkotikatiltak velkommen

POSITIV: Kathrine Edvardsen tror hun vil bli forstått og hørt på en bedre måte dersom helseministerens forslag gjennomføres.

Foto: Martin Holvik / NRK

– Jeg håper at det blir noe action av det, og at det ikke bare er tomme lovord, sier Kathrine Edvardsen.

Hun er en av flere gjester på Møtestedet i Skippergata i Oslo tidlig onsdag ettermiddag.

Her er helseministerens forslag om å flytte ansvaret for narkotikabrukere fra justissektoren til helsetjenesten en god nyhet.

– I Bymisjonen er vi veldig glad for det forslaget. Vi tenker at det vil være et stort fremskritt å stanse bøtelegging av mennesker som har så utfordrende og vanskelige liv som de som ruser seg og er i gatemiljøene. Det nytter ikke med bøter, sier virksomhetsleder for kafeen, Kari Gran.

– Jeg synes det er på høy tid, legger Edvardsen til.

Klarer ikke å betale bøter

Hun forteller at hun selv har sonet tid i fengsel på grunn av bøter hun har fått for narkotikabruk.

– De vet at man ikke klarer å betale bota, men likevel vil de ha folk inn for å sone. Det er en logikk jeg ikke forstår meg på.

Edvardsen tror det vil det vil være bedre for henne å få helsehjelp i stedet for flere bøter.

– Jeg tror jeg kan bli hørt og forstått på en annen måte.

Dette er noe Kari Gran på Møtestedet er enig i. Hun forteller at mange rusmisbrukere oppfatter det som veldig urettferdig at de i tillegg til det tøffe livet de har, må betale bøter for det som er utgangspunktet til problemene.

– Det tror jeg gjør at mange føler at de ikke blir sett eller forstått. Derfor har forslaget også en symboleffekt. Det er viktig at dette overføres fra justis- til helsesektoren, sier Gran.

Mye ros

Sykepleiere på hjul

Ida Brænden får hjelp av Kristine Mo Karlsen, sykepleier hos Sykepleiere på hjul. Hun vet hva hjelpen er verdt. – Når går det bra. Ellers kunne jeg endt opp med blodforgiftning, slik som noen ganger før, og det vil jeg ikke.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Bent Høie har høstet mye ros denne onsdagen. Forslaget blir også godt mottatt hos både brukere og ansatte hos Sykepleiere på hjul i Oslo. Kristin Mo Karlsen er sykepleier og er enig i at overføringen har en viktig symboleffekt.

– Man vil se et skifte i hvordan folk ser på rusavhengighet. Man vil først og fremst bli en pasient og ikke en kriminell.

Også opposisjonen er positive til helseministerens utspill. Både helsebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen fra SV og Arbeiderpartiets Kari Henriksen synes forslaget er godt.

– Jeg håper inderlig han får flertall for dette på Stortinget, sier Henriksen.

Thorkildsen tror omleggingen vil koste mye, men at det vil være dyrere å la være. Hun mener det er viktig at regjeringen nå gir kommunene midler slik at de kan rustes opp slik at behandlingen kan matche behovet som kommer.