NRK Meny
Normal

Ønsker heldagsskole til Akershus

Elevene på Solheim skole i Lørenskog kan bli de første som går på heldagsskole i Akershus. Hvis SV får det som de vil, kan elevene få gratis SFO og være ferdig med leksene før de drar hjem.

Ønsker heldagsskole i Lørenskog

SV-politikerne Gjermund Skaar (f.v.) og Liv Tone Ruud tror heldagsskole vil gi en mer helhetlig skoledag. Leif Arne Eggen, rektor ved Solheim skole, deltar gjerne i prosjektet.

Foto: Olav Juven / NRK

Valglogo

– Jeg synes SFO bør være gratis, og med en heldagsskole må SFO være det. I tillegg mener jeg at heldagsskole gir muligheten for økt fokus på kreativitet, lekser under faglig veiledning og fysisk aktivitet i skoletiden, sier Leif Arne Eggen.

Han er rektor ved Solheim skole i Lørenskog som tar første skritt på veien mot den nye omtalte heldagsskolen.

SV ønsker et pilotprosjekt på skolen med gratis SFO, der elevene gjør lekser på SFO i stedet for hjemme. I så fall kan Solheim-barna gå på fotballtrening og korpsøving etter skolen uten å ha lekser hengende over seg.

Vil koste millioner hvert år

SV har blinket ut heldagsskolen som det neste store nasjonal skoleløftet.

De vil gjøre ettermiddagen enklere for familier med skolebarn og skape en mer helhetlig skoledag der alle barn får like muligheter for læring. Men det vil bli så dyrt og kreve så mange nye lærere at også SV erkjenner at heldagsskolen må starte i det små.

Da er Solheim skole i Lørenskog et ypperlig sted å begynne, ifølge Gjermund Skaar, nestleder i Akershus SV.

– Det er en ny og god skole som har en hel del ved seg som passer til dette konseptet. Den har rom for den fysiske aktiviteten, et gratis SFO-tilbud med matservering og kan få på plass flere fagpersoner til å hjelpe til med leksene, mener Skaar.

– Har dere regnet på hvor mye dette vil koste?

– Vi har ikke et endelig tall, men det vil koste mellom fire og fem millioner i året.

Varaordfører og Aps ordførerkandidat i Lørenskog, Ragnhild Bergheim, mener det ikke er riktig å bruke penger på dette nå.

– Intensjonen er god, men i den kommende perioden skal vi fokusere på lærertetthet. Det vi koste penger, og da må vi politikere være villig til å prioritere det, sier hun.

Se Trond Giske angripe SVs heldagsskole

Skal overbevise resten av kommunestyret

Millionene SV vil bruke skal gå til å ansette flere lærere, fjerne foreldrebetalingen i SFO og servere sunn mat. SVs andrekandidat i Lørenskog, Liv Tone Ruud, er en av dem som skal overbevise resten av kommunestyret om at dette er en god idé.

– Dette vil være et løft for folkehelse til de aller minste. De vil få mer fysisk aktivitet og sunn skolemat midt på dagen. De har ikke bare tid til lekser, men også til å leke og ha det gøy, sier Ruud.

Les også: Heldagsskole er ikke svaret