Ondt blod i Oslo

Skuddene på Aker Brygge er bare siste kapittel i gjengkrigen i Oslo. Mange mener at den startet på Romsås for 18 år siden.

Drapet på Romsås i 1988
Foto: Arkivfoto: / NRK

Leif A. Lier
Foto: NRK

Gnisten til dagens gjengkriger i Oslo skal ha blitt tent med drapet på en 23 år gammel pakistansk mann på en parkeringsplass på Romsås i 1988. 

Young guns

To menn ble dømt til over 10 års fengsel for drapet, som ble utført med både kniv og øks. Begge de dømte var med i Young Guns, forløperen til dagens A-gjeng.

- Det var allerede ganske mange problemer mellom ungdomsgjenger på den tiden, men såvidt jeg kan huske var det første gang det endte med drap, erindrer Leif A. Lier, som da var avdelingssjef for personavsnittet i oslopolitiet.

Han tror ingen i 1988 kunne forutse at situasjonen mellom gjengene i Oslo skulle bli så alvorlig som den er i dag.

Business og ære 

A-gjengen er hovedsakelig basert i Oslo sentrum, mens B-gjengen har sitt utspring på Furuset. Begge gjengene består hovedsakelig av unge menn med pakistansk bakgrunn.

Inger-Lise Lien
Foto: NRK

Gjengene er tungt kriminelle, og driver bl.a. med narkotika, ran og pengeutpressing, forteller voldsforsker Inger-Lise Lien ved Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress.

- Det er en konkurranse om business og ære. For å få respekt må du vise at du ikke tåler noen fornærmelser, og de blir etter hvert så oversensitive at de blir provosert hvis noen viser dem fingeren, forteller Lien.

De to gjengene har braket sammen mange ganger siden 1988, sist på Aker brygge søndags kveld, da to menn ble fraktet til sykehus med skuddskader i beina, og fire andre ble ettersøkt av politiet. To av disse ble pågrepet i Østfold torsdag.