Hopp til innhold

Omstridte saker kan bli utsatt

Utbyggingen av skulpturparken i Ekebergåsen kan bli utsatt på grunn av politikernes selvpålagte pause etter 22. juli.

Munchmuseet "Lambda" og Ekebergrestauranten

Det er stor uenighet i Oslo bystyret om hva man skal gjøre med det nye Munchmuseet og skulpturparken på Ekeberg.

Mens det politiske Norge har vært lammet siden terrorangrepene, skal Oslo bystyre etter planen avgjøre om Munchmuseet skal bygges i Bjørvika og om det skal bli skulpturpark på Ekeberg i løpet av snaue to uker.

Det har kommet krav om at begge sakene må utsettes til etter valget, men i utgangspunktet står begge sakene på sakskartet for komitébehandling førstkommende onsdag og sluttbehandling i bystyret onsdagen etter, altså 24. august.

Etter hva Østlandssendingen erfarer er det større sjanse for at skulpturparken blir utsatt enn at Munch/Deichmann blir utsatt.

Bør sakene utsettes? Skriv din mening nederst i artikkelen.

Krevde utsettelse før sommeren

Det er mer som står på spill i Munch-saken. Arbeiderpartiet krevde allerede før sommeren at reguleringsplanen for nytt Munchmuseum, det omdiskuterte Lambda-bygget, ikke måtte trumfes gjennom før valget med knappest mulig flertall i bystyret.

Det skyldes at hvis det blir maktskifte i hovedstaden, så er det ikke lenger flertall for nytt Munchmuseum i Bjørvika, men på Tøyen.

Dessuten er det noe uklart hva den nye bystyregruppa til Fremskrittspartiet, med Carl I Hagen i spissen, vil mene om saken etter valget.

Dagens flertall for Lamdba, Høyre, Venstre og dagens Fremskrittsparti-gruppe, vil ha en avklaring, og mener fortsatt at saken skal behandles før valget.

Det betyr likevel ikke nødvendigvis at det blir et nytt Munchmuseum i Bjørvika. En reguleringsplan gir bare en mulighet til å bygge noe. Et nytt flertall kan jo bare la være å bevilge penger, så blir det ikke noe nytt Munchmuseum i Bjørvika.

Kompliserte detaljer rundt skulpturparken

Den lokale motstanden mot skulpturparken på Ekeberg er stor, men i bystyret er flertallet for parken større enn flertallet for Munchmuseet.

Det er altså mindre sjanse for at et nytt flertall etter valget vil sette en stopper for skulpturparken, og altså mindre grunn til å rushe saken fra tilhengernes side.

Saken er veldig komplisert. Politikerne skal blant annet ta stilling til et komplekst økonomisk og juridisk avtaleverk mellom Oslo kommune og stiftelsen til Christian Ringnes.

Hvis Arbeiderpartiet ber om en utsettelse fordi de ikke har hatt krefter til å grave seg ned i detaljene i saken etter hendelsene 22. juli, så har NRK Østlandssendingen grunn til å tro at det vil bli møtt med forståelse hos de andre partiene.