Vikingskipet kan igjen bli OL-arena

Skøyteløpene under et eventuelt Oslo-OL i 2022 kan bli lagt til Vikingskipet på Hamar.

Vikingskipet, Hamar

Hamar drømmer om ny OL-juble i Vikingskipet.

Foto: Bjørn Sigurdsøn, Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Usikkerheten rundt en ny skøytehall i Oslo gjør at Vikingskipet på Hamar kan måtte overta ved et eventuelt OL. Hamarordfører Morten Aspeli drømmer om ny OL-jubel om 10 år.

Morten Aspeli

Morten Aspeli.

Foto: Helle Therese Kongsrud

– Hamar er helt klare til å være med å arrangere et nytt OL, hvis vi får muligheten.

Og ønsket kan bli oppfylt. I Oslo-byrådets OL-rapport trekkes Hamar frem som et alternativ, som nå må utredes.

Det liker ikke Norges Skøyteforbund.

– For det første tror vi ikke det er et konsept som Oslo kan vinne en OL-søknad med. For det andre så har planene for en innendørs skøytehall i Oslo levd ganske lenge. Nå er det på tide at Oslo får det anlegget alle isidrettene i Oslo trenger og ber om, sier generalsekretær i forbundet Nils Einar Aas.

Usikkerhet rundt ny hall på Valle Hovin

Hamar er ikke den eneste byen som kan få muligheten til gjenbruk av OL-stadion fra 1994. I går fortalte NRK Østlandssendingen at skiskyting kan havne på Lillehammer i 2022.

Det er usikkerheten rundt en lenge planlagt skøytehall på Valle Hovin som gir Hamar håp om skøyteløp under OL.

Nils Einar Aas

Nils Einar Aas.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

For Vålerengas nye fotballstadion på samme sted og kommunens krav om bevaring om grøntområder skaper trøbbel for anlegget. I tillegg anses de alternative plasseringene for en skøytehall i byen som dårlige.

– Vi er bekymret fordi vi ønsker at Oslo kommune skal sette i gang med å konsekvensutrede denne skøytehallen, og komme i fase med Vålerengas planer for utviklingen av nabotomten. Vi mener at det haster med å komme med prosjekteringen, sier Aas.

Mener det er bortkastet med ny skøytehall

Men å bygge en skøytehall med OL-standard i Oslo er å kaste penger ut av vinduet, sier hamarordføreren.

– Vi mener det ikke er hensiktsmessig å bygge en hall til 800-900 millioner kroner, i tillegg til alt det innebærer av drifting og vedlikehold. Jeg har nylig sendt et brev til Oslos ordfører og bedt om et møte med han og den øvrige politiske ledelsen. Vi mener et gjenbruk av blant annet Vikingskipet vil styrke en OL-søknad, sier Aspeli.

Hamars tall stemmer ikke

– De tallene stemmer ikke i det hele tatt. Prisen på skøytehallen på Valle Hovin er beregnet å koste halvparten av dette, sier Nils Einar Aas i skøyteforbundet-

– Det er mange, mange tusen som går på skøyter i Oslo. Det er kanskje hundre som løser konkurranselisens for hurtigløp, men det er et voldsomt brukspotensiale for alle isidrettene i et Valle Hovin-stadion. Vi har gode eksempler fra blant annet Stavanger som har 200 000 besøkende i løpet av en vinter, sier Aas.