Hopp til innhold

Oslo sentrum flommer over av smuglertobakk

BRUGATA (NRK.no) Unge, afghanske menn tjener opptil 3000 kroner om dagen på å selge smuglertobakk åpenlyst på gata i Oslo. Omfanget bare øker, sier politiet.

Paul Ask

Kontorsjef Paul Ask ved Oslo og Akershus tollregion forteller at gatesalget har tatt over for mye av det ulovlige salget over disk.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Én ung mann går i Brugata i retning bussholdeplassen i Storgata. Folk haster fram og tilbake i gågata hvor trafikknutepunktet for trikkene og bussen ligger.

Den unge mannen stopper opp bak busskuret og tar opp telefonen. En norsk ung kvinne kommer mot ham. De går sammen nedover Brugata. På et par sekunder utveksles et par pakker med sigaretter og en pengeseddel.

Med raske skritt fortsetter han til sitt faste snu-sted i Brugata. Han stopper opp og går tilbake til busskuret. En kjapp telefonsamtale, og en ny kjøper kommer bort.

NRK har dokumentert flere tilfeller og ble vitne til et tosifret antall salg. Flere menn i 20-30-årsalderen av utenlandsk opprinnelse blir stoppet på gaten av personer som ønsker å skaffe seg billig røyk. Sigarettpakker selges for rundt en 50-lapp til forbipasserende. Kjøperne er stort sett nordmenn i alle aldersgrupper.

– Tyder på at det er organisert

Oslo-politiet hadde i fjor 76 saker om ulovlig tobakkssalg, og 52 personer, alle afghanere, ble straffeforfulgt.

– At det bare er afghanere som er tatt kan tyde på at dette er organisert.
Vi tror bakmennene er fra Tyrkia og Pakistan. De organiserer både i og utenfra Norge, sier leder for utlendingsseksjonen i Oslo-politiet Inga Berit Hovda til NRK.

De unge afghanske selgerne kommer ofte til Norge fra Italia. Etter å ha brutt norsk lov blir de sendt tilbake dit med et innreiseforbud.

– De kommer ofte tilbake til Norge og bryter da innreiseforbudet. Straffen for brudd på dette er strammet inn, og de risikerer ett års fengsel.

Sigarettene som selges er fra veldig mange opprinnelsesland, og noen av dem kan være falske.

Økning av ulovlig tobakkssalg

Det ulovlige tobakkssalget toppet seg i 2013, ifølge politiet.

– Det tok seg opp i slutten av 2012, og vi har derfor hatt et godt samarbeid mellom Grønland politistasjon, utlendingsseksjonen i Oslo-politiet og Politiets utlendingsenhet for å få bukt med problemet. Brugata er allerede belastet, og vi ønsker ikke at det skal belastes ytterligere, sier Hovda.

Hva gjør at så mange kommer til Norge for å selge sigaretter ulovlig?

– Det er lett tilgjengelig og høy fortjeneste. Vi har informasjon om at de kan tjene rundt 3000 kroner på en dag.

Kjøperne risikerer bøter, men Hovda har ikke hørt om kjøpere som har fått en straffereaksjon.

– Men det er ulovlig, og man vet ikke hva man får når man kjøper på gata, sier hun.

Lammet butikksalget

I fjor beslagla Tollvesenet nesten halvannet tonn tobakksvarer og 8,9 millioner sigaretter. Senest mandag denne uken stoppet tollere på Kongsvinger to litauere som forsøkte å smugle 51.000 sigaretter i personbilen sin.

Men langt fra alle blir stoppet, bekrefter kontorsjef Paul Ask ved Oslo og Akershus tollregion.

– Gatesalget er veldig synlig og publikum ringer ofte og varsler oss. Men når varene har kommet så langt uten at vi har klart å fange det opp, er det en politioppgave å følge det opp, sier Ask til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter)

Sigarettbeslag på Kongsvinger 20.01.14

Mandag denne uken ble to litauere stoppet i kontroll på Kongsvinger. Tollerne fant 51.000 sigaretter skjult i bilen.

Foto: Tollvesenet

Tidligere gjorde Tollvesenet mange beslag i kiosker, butikker og klubber på østkanten i Oslo, forteller Ask.

– Der så vi en notorisk omsetning av tobakk. Smuglersigaretter ble gjemt inne i brusautomater og bak falske vegger. Men vi slo til så mange ganger at det ble lite lukrativt og denne omsetningen har nå gått ned til fordel for salg på gata og markeder.

– Både i Brugata og på søndagsmarkedet på Grønland foregår det et omfattende salg. Disse beslagene er likevel marginale sammenlignet med dem som gjøres ved grenseovergangene, legger han til.

Spaner på lagre

Det største tobakksbeslaget i fjor var i Ørje der tollerne fant 330.000 sigaretter i en bil. Det nest største ble gjort på et lager i Groruddalen. Der ble det beslaglagt 146.000 sigaretter.

For faren er ikke over når smuglerne klarer å forsere grensa. Tollvesenet driver spaning og slår til mot store depoter og lagre hvor smuglervarene plasseres før de videreselges.

– Bakmennene lar seg ikke skremme av at enkeltkurerer blir stoppet på grensa. Derfor driver vi mye etterretning også mot slike lagre, sier han.

Ask sier at avdekkingen av blant annet tobakkssmugling er en prioritert oppgave for Tollvesenet.

– Det er en av våre hovedoppgaver å hindre smugling av høyt beskattede varer. Når det er tre kroner i avgift per sigarett, er det klart at det blir snakk om mye penger, sier Ask.

Store mengder smuglersigaretter selges på åpen gate i Oslo. Samtidig melder kiosker om nedgang i det lovlige salget.

NRK filmet ulovlig sigarettsalg i sommer.