NRK Meny
Normal

Okkupanter kan få ny tomt av Oslo kommune

Arbeiderpartiet i Oslo vil at tomme eiendommer skal kunne brukes til midlertidige alternative boliger.

Demonstranter gikk løs på gjerdene ved Brakkebygrenda

GIKK LØS PÅ GJERDENE: Okkupantene fra Brakkebygrenda kan få tildelt nye tomter som står brakk hvis Arbeiderpartiet får det som de vil.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Anders Røberg-Larsen

NYTT FORSLAG: Fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i byutviklingskomiteen Anders Røberg-Larsen vil at Oslo skal legge bedre til rette for alternative miljøer.

Foto: Rune Jensen / NRK

4. juni ble rundt 20 personer kastet ut av politiet fra Brakkebygrenda, en branntomt i St Halvards Gate i Gamlebyen i Oslo. I flere perioder de siste 15 årene har en alternativ økobevegelse holdt til på tomta.

Dagen etter politiaksjonen kom protestene. Demonstranter kastet maling på lokalene til Plan- og bygningsetaten, og gikk løs på sperringene som var satt opp rundt Brakkebygrenda.

Nå foreslår Arbeiderpartiet i Oslo at byrådet skal legge til rette for at tomme eiendommer skal kunne brukes til midlertidige, alternative boliger.

– Ønsker ikke Christiania i Oslo

– Vi er opptatt av at kommunen bør ha byøkologiske prosjekter. Og vi mener at det finnes ledige tomter, tomme bygg og restarealer som kan brukes, sier fraksjonsleder for Arbeiderpartiet byutviklingskomiteen Anders Røberg-Larsen.

Han mener at det er nok av ledig plass i byen til folk som ønsker å leve annerledes.

– Det finnes tomter som egentlig er ferdigregulert til bolig, som i dag brukes til ulovlige parkeringsplasser. Der bør man kunne se på en annen bruk.

Men Høyre vil ikke hjelpe okkupantene med å finne nye steder å bo.

– Vi ønsker ikke noe Christiania i Oslo, uttaler fraksjonsleder for Høyre i byutviklingskomiteen, Maren Malthe-Sørenssen.

  • LES OGSÅ: Leter etter et nytt sted å okkupere
    Maren Malthe-Sørenssen

    NEGATIV: Høyres fraksjonsleder i byutviklingskomiteen Maren Malthe-Sørensen vil ikke legge til rette for okkupanter som i Brakkebygrenda.

    Foto: Rune Jensen / NRK

– Oslo kommune skal være en romslig kommune

Hun viser til at folk som ikke klarer å leie eller kjøpe sin egen bolig, skal få hjelp av kommunen til å skaffe seg et sted å bo.

– Men dette er noe annet. Dette er mennesker som ønsker å leve så annerledes at de vil bryte med alle normer, lover og regler, sier Malthe-Sørenssen.

Men Arbeiderpartiet mener Oslo må legge mer til rette for alternative miljøer.

– Vi er opptatt av at Oslo kommune skal være en romslig kommune, som har en positiv holdning til annerledeshet. Det er ikke bare opprørsk ungdom vårt forslag omfatter. Det kan være alt fra økologisk jordbruk til ulike kunst- og kulturuttrykk, sier Røberg-Larsen.

Høyre er skeptisk til hvordan okkupantene levde i Gamlebyen, og vil ikke legge til rette for en slik livsstil.

– Vi ønsker ikke at disse okkupantene skal flytte inn på kommunens tomter sånn som de gjorde i Gamlebyen, hvor de hadde med seg gamle campingbiler, gamle utrangerte busser og båter.

– De levde sikkert interessant og trivelig. Det var hyggelige mennesker som var der, men brannvesenet påpekte at de levde brannfarlig. Og naboene klagde. Da synes ikke jeg at det er riktig å legge til rette for det samme igjen, avslutter Malthe-Sørenssen.