Hopp til innhold

Øker fokuset på ransutsatte områder

Natteravnene i Oslo kommer i tida framover til å patruljere de mest utsatte områdene av Oslo etter en kraftig økning av personran den siste tida.

Natteravnene i Oslo kommer i tida framover til å patruljere de mest utsatte områdene av Oslo etter en kraftig økning av personran den siste tida.

Bekymret over utviklingen

Bare i oktober har oslopolitiet fått melding om 98 ran. Mandag opplyste politiet at det til da var registrert 728 ran mot 686 ran i hele fjor.

Det siste ransforsøket skjedde på Montebello t-banestasjon i Oslo tirsdag kveld.

Natteravnene som patruljerer oslogatene i helgene, har fått med seg økningen og er bekymret.

– Vi har fulgt denne utviklingen med bekymring. Det kan være snakk om tilfeldigheter, men hvis dette er en trend som fortsetter så er det svært bekymringsverdig, sier daglig leder Lars Norbom til NRK.no.

Retter fokus mot Grünerløkka

Natteravnene er en frivillig organisasjon hvor voksne mennesker patruljerer gatene i lett gjenkjennelige refleksvester natt til fredag og lørdag.

Gruppene er i løpende dialog med politiet, ordensvakter ved utestedene og bymiljøetaten for å planlegge hvor de bør ha fokus.

Norbom forteller at de allerede har økt tilstedeværelsen i Slottsparken hvor det har vært flere ran, men vil fra helgen av også rette fokuset mot blant annet Grünerløkka.

– Vi setter nå inn en ekstra innsats i de ransutsatte områdene i tida fram mot jul, forteller Norbom.

Oppslutningen dabbet av

Etter voldtektsbølgen som herjet hovedstaden høsten 2011, opplevde Natteravnene en voldsom strøm av mennesker som ville være med ut for å gjøre gatene trygge i helgene.

Siden den gang har deltakertallet dabbet av, og Norbom ønsker derfor på ny å mobilisere oslofolket.

– Vi har dessverre for få mennesker til å dekke alle områdene. Det hjelper ikke bare å rope etter mer politi, vi som bor her har også selv et ansvar for å påvirke tryggheten i vår egen by. Det kan man for eksempel gjøre ved å delta i virksomheter som vår, sier Norbom som spesielt ber folk som bor på Grünerløkka om å stille opp fremover.

Griper ikke inn

Natteravnene har som hovedoppgave å være synlige i bybildet på kveld- og nattetid og griper ikke inn i situasjoner de kommer over.

– Det hender vi av og til ser ran eller ransforsøk. Da observerer vi og tilkaller politiet som kommer inn og ordner opp. Vi griper ikke fysisk inn, men vi tror jo at vår tilstedeværelse er forebyggende i seg selv, sier Norbom.

Søndag formiddag ble en tiåring ranet av to menn på Helsfyr i Oslo. To menn grep inn og banket den ene av ransmennene så mye at han endte på sykehus. I ettertid har debatten rast om hvorvidt man skal gripe inn eller ikke når man ser at noen blir forsøkt ranet.

Politiet ber folk om å ikke ta loven i egne hender, og Norbom er av samme oppfatning.

– Når noen er vitne til at et barn blir ranet og at man vet at man har kapasitet til å gripe inn, så forstår jeg at noen gjør det. Men man vet ikke om gjerningsmannen for eksempel har kniv. Vår anbefaling er å kontakte politiet og få bistand derfra, sier Norbom.

Her melder du deg som natteravn.