Ocean's 13

Hva skal til for å trekke hauger av publikummere til en kinosal? Vel, det hjelper hvis George Clooney er med. Og det skader ikke hvis Brad Pitt, Matt Damon, Al Pacino og Andy Garcia også står på plakaten. Og det skader ikke om det er en sequel til en allerede suksessrik serie av filmer. Men er den noe bra? Ivar Winther har sett Ocean’s 13.

Ocean's 13
Foto: - / Melinda Sue Gordon

Ocean’s 13

Regi: Steven Soderberg

I rollene: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Ellen Barkin, Al Pacino, Bernie Mac, Casey Affleck, Don Cheadle, Elliot Gould, Andy Garcia

4

Veltrimmet underholdning

Originalitet er langt fra noen forutsetning for å selge kinobilletter i bunkevis, snarere tvert imot; Ocean’s 13 er den andre oppfølgeren til Ocean’s Eleven, en remake av en film fra 1960, med bl.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr og Peter Lawford i rollene, også kjent som The Rat Pack.

Kveldens premierefilm skiller seg ikke nevneverdig fra de tidligere filmene. Dette er veltrimmet, godslig, forutsigbar og velkjent underholdningsfilm, med vakre, smarte mennesker i glamourøse omgivelser.

 

Ocean's 13
Foto: - / Melinda Sue Gordon

Store navn

Det er George Clooney som fører an i denne filmen om gentlemanstyver i Las Vegas. I andre roller treffer vi bl.a. Brad Pitt, Matt Damon, Ellen Barkin, pluss en rekke andre store navn. Filmen åpner med at Danny Oceans mentor Reuben blir svindlet av den kyniske hotelleieren Al Pacino, og får et alvorlig hjerteattakk som følge av dét.

Det er så vidt snille Reuben overlever, og mens han ligger der som en grønnsak, blir Clooney og gjengen hans enige om å hevne seg på Pacino, ved å ribbe kasinoet hans og stjele diamantene hans. Halvparten av filmen går med til å forberede kuppet, mens den andre halvparten går med til å gjennomføre det. Grei skuring.

 

Ocean's 13
Foto: - / Melinda Sue Gordon

Grei tidtrøyte

Vi har sett dette før. Men la oss si at det begynner å regne, og vi har plutselig ikke noe å finne på, så vil dette være mer enn godkjent tidtrøyte. Ocean’s 13 er en lett komedie med populære navn i rollene. Den er ganske morsom, litt spennende, men først og fremst veldig elegant. Den tørrvittige dialogen flyter uanstrengt.

Jeg går ganske mye på kino, og det medfører bl.a. at jeg ukentlig ser mellom fem og ti mord og minst ett selvmord. Gjerne før frukost. Dette tar på i lengden. Derfor er det ekstra deilig å se en spenningsfilm hvor det ikke er noe vold i det hele tatt. Det finnes smartere metoder. Den ene gangen noen tar fram en pistol, blir det latterliggjort og sett ned på.

Jeg godtar denne filmen. Damene er snertne. Mennene er veltalende, velbygde, og uhyre velkledde. 53 år gamle Ellen Barkin er et inspirerende syn, for å si det slik. Og ikke minst, selve kupplanene er utspekulerte og snedige. Jeg koste meg jeg, så lenge det varte.