NRK Meny
Normal

Nytt forbud mot gatemusikk

Nå har politiet igjen innført gatemusikkforbud på Jernbanetorget og i nedre del av Karl Johans gate.

Politiet har gjenninnført forbudet mot å spille gatemusikk på Jernbanetorgetog i nedre del av Karl Johan. Forbudet ble innført ifjor sommer da ansatte med kontorer ved Jernbanetorget truet med å sykmelde seg på grunn av musikken.

KKE LOV: Saksofonisten Ion Cantaragiu Rasturnel er blant gatemusikantene ved Jernbanetorget som må flytte seg for å få spille.

Forbudet ble innført i fjor sommer da ansatte ved Bazar forlag, som har kontorer ved Jernbanetorget i Oslo sentrum, truet med å sykemelde seg på grunn av musikken.

Men etter at forbudet ble opphevet er musikantene nå tilbake på plass, til irritasjon for forlagssjef i Bazar, Øyvind Hagen.

Øyvind Hagen

Forlagssjef i Bazar, Øyvind Hagen merker godt gatemusikantene utenfor sitt kontor ved Jernbanetorget.

Foto: Kjell Vesje / NRK

– Ja, vi plages daglig av at det står musikere der ute og spiller. Særlig saksofon og blåseinstrumenter er det som tar livet av oss.

Han forteller at selv om de har nye, støydempende vinduer kan de fortsatt tydelig høre musikken fra gatemusikantene.

Trådte i kraft 9. mars

Men forbudet er gjeninnført uten at kanskje alle har fått det med seg. Mandag 9. mars trådte det i kraft og skal vare helt frem til 30. mai, forteller stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen.

– Det er på grunn av den lydbelastningen det har for de som jobber der hver dag. Så forbudet gjelder da fra kl. 8.00-17.00 på hverdagene. I helgene gjelder det ikke.

En annen grunn til at forbudet gjeninnføres er erfaringer fra i fjor. Han sier det er sesongbetont.

– Når solen kommer frem er det større aktivitet fra de som utfører dette, sier Stølen.

Gledelig nyhet

Kåre Stølen

Stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Bazar-sjefen forteller at sist forbudet kom ble det respektert. Han er fornøyd med at det nå er innført igjen.

– Det visste jeg ikke noe om, så det er en gledelig nyhet at det har kommet et nytt forbud. Men da syns jeg også det er viktig at det håndheves, for det gjøres ikke det nå.

Det var ingen gatemusikere som ble bøtelagt etter forbudet i fjor. Politiet sier erfaringene var gode og ser ikke bort i fra at forbudet kan forlenges.

– Vi får se situasjonen an, det er ikke noe vits å ha et forbud hvis det ikke er noe problem, sier Stølen.