Hopp til innhold

Prematurt barn fikk brannskader på Oslo-sykehus

Daniella var bare et par timer gammel da hun fikk store brannskader på det ene beinet. – Jeg holdt på å besvime da jeg så datteren min for første gang, sier Yvonne Knutsen.

Nyfødte Daniella fikk brannskader på Ullevål

STORE BLEMMER: Nyfødte Daniella fikk brannskader og store blemmer da legene på nyfødtavdelingen på Ullevål sykehus skulle ta en rutinemessig blodprøve av henne.

Foto: Privat

– Ånei, jeg glemte kremen i dag.

Yvonne Knutsen sitter med datteren Daniella på fanget på helsestasjonen i Fetsund i Akershus. Daniella spreller med de melkehvite beina sine. På den ene foten har hun et markant arr.

Fysioterapeut Gøril Stensrud finner frem en annen krem før hun begynner å massere det lille beinet. Daniella viser ikke tegn til smerte. Hun smiler, blåser spyttebobler og drar i mammas hår.

– Vi drar hit hver eneste dag. Det har vi gjort helt siden hun ble født, forteller Yvonne Knutsen til NRK.

Ble skåldet med varmt vann

18. august i fjor. Daniella kommer til verden, to måneder for tidlig. Hun blir tatt med keisersnitt på Ullevål sykehus i Oslo. Hun veier 2375 gram og må overføres til nyfødtintensiven til observasjon på grunn av prematuritet.

Men det som skal bli en gledens tid med den nye verdensborgeren, blir raskt et lite mareritt for familien fra Fetsund.

Se intervju med Daniellas mor (artikkelen fortsetter under videoen)

Bare to og en halv time etter at et prematurt barn kom til verden på Ullevål sykehus fikk hun brannskader. Nå ni måneder etter må hun gå til behandling hos fysioterapeut hver eneste dag.

For da rutinemessige blodprøver skulle tas av den lille jenta, drøyt to timer etter at hun var født, gikk det virkelig galt.

Vanligvis tas disse blodprøvene fra hodet, men på grunn av hevelser var det vanskelig å få til. Sykepleierne valgte derfor å ta blodprøven fra Daniellas hel. Foten ble deretter varmet opp med en hanske med kroppstemperert vann, for å kunne ta det sykehusene mener er en god blodprøve.

Yvonne og Daniella Layne

FØRSTE TIDEN: Yvonne var to måneder på Ullevål sykehus etter at og lille Daniella var født.

Foto: Privat

Hansken skal dekkes med et tøystykke før den legges på det premature barnet, men i Daniellas tilfelle kom hansken med det varme vannet i direkte kontakt med huden hennes. I tillegg var vannet i hansken for varmt.

Resultatet ble store blemmer og alvorlige brannskader på det venstre beinet hennes.

Jeg ble helt sjokkert da jeg så henne, og var livredd for at hun kunne miste beinet sitt, sier mamma Yvonne Knutsen.

Fylkeslegen: Svært alvorlig

Saken havnet på bordet til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Fylkeslegen har konkludert med at sykehuset opptrådte uforsvarlig i sin behandling av Daniella.

– Vi mener dette er en alvorlig systemsvikt, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus.

Nyfødte barn er skjøre, spesielt barn som er født for tidlig. Schou mener sykehuset må gå gjennom rutinene for hvordan slike blodprøver tas.

– I tillegg må de sørge for at alle ansatte lærer prosedyrene skikkelig, slik at vi kan unngå at lignende skjer igjen.

Sykehuset beklager

Avdelingsleder Sverre Medbø

SYKEHUSET BEKLAGER: Avdelingsoverlege Sverre Medbø beklager på det sterkeste overfor lille Daniellas familie.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Hansken skal ligge på foten til barnet i rundt ti minutter før en sykepleier tar blodprøven. Vannet i hansken skal ikke være varmere enn 37 grader, og beinet skal dekkes til med et tøystykke før hansken legges over.

– I dette tilfelle har vannet trolig vært for varmt, også har tøystykket sklidd av beinet hennes, sier avdelingsleder Sverre Medbø ved nyfødtavdelingen på Ullevål sykehus til NRK.

Avdelingsoverlegen sier at blemmene som dukket opp først så uvanlige ut, og sykehuset vurderte andre årsaker til dem, blant annet en sjelden arvelig hudsykdom.

Da Daniella var fire uker gammel undersøkte han henne sammen med en plastikkirurg og en fysioterapeut. Først da kom det frem at en sene i den lille jentas bein var skadet, og at en brannskade sannsynligvis var årsaken.

– Dette er sterkt beklagelig. Det skulle aldri skjedd, sier Medbø.

Avdelingen går nå gjennom sine rutiner for hvordan slike blodprøver skal tas.

– Hvorfor bruker dere denne metoden? Kan dere ikke ta blodprøven uten å varme opp foten først?

– For at vi ikke skal måtte klemme mer enn nødvendig, og for å få et prøvesvar som vi kan stole på, er dette fast prosedyre på nyfødtavdelinger over hele landet.

Daniella fikk brannskader på Ullevål

STORT ARR: Slik ser beinet til Daniella ut i dag. En sene i den lille jentas fot er skadet etter at hun fikk en hanske med for varmt vann direkte på huden.

Foto: Anette Holth HAnsen / NRK

I kjølvannet av denne saken har avdelingen sett nærmere på hva det internasjonale fagmiljøet mener om denne prosedyren.

– Det ser ut til at det er uenighet om det er nødvendig å varme opp foten før blodprøven tas. Det viktigste for oss er uansett å gjøre alt for at dette ikke skal skje igjen, sier Medbø.

– Håper hun kan gå normalt

Og det er det viktigste for familien Knutsen også. Lille Daniella er ferdig med fysioterapitimen sin for i dag. I morgen skal hun tilbake igjen. Hensikten med behandlingen hun får her, er at hun skal bli så bevegelig som mulig i foten.

– Vi vil utsette en eventuell operasjon så lenge som mulig. Vi ønsker at hun skal kunne gå normalt når tiden er inne for det, sier Yvonne Knutsen.

Hun er klar over at fremtiden for datteren kan bli litt vanskeligere enn for andre.

– Jeg unner ingen å bli utsatt for det min datter har blitt utsatt for. Jeg håper sykehuset lærer av denne feilen.