NRK Meny
Normal

Endrer reglene etter alvorlig operasjonsfeil

Colosseum-klinikken i Oslo gjorde alvorlige feil under en brystoperasjon. Nå endrer den private sykehuskjeden reglene.

Arrene er synlige etter en lang rekke operasjoner.

FEILOPERERT: Arrene er fortsatt synlig etter en lang rekke unødvendige operasjoner. Katarina Ruud Pettersen sier det har vært en fysisk og psykisk belastning.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Jeg er kjempeglad. Dette har jeg kjempet for slik at andre ikke skal gå igjennom det jeg har gjort, sier Katarina Ruud Pettersen.

Hun opplevde at silikondrømmen ble et mareritt.

Under et inngrep på Colosseum-klinikken i 2012 fant legene en kul i brystet hennes. De fjernet kulen før de fortsatte arbeidet med å sette inn silikonimplantat, i stedet for å sende Ruud Pettersen til videre utredning.

Kulen viste seg å være en ondartet svulst, og kreftleger måtte derfor fjerne hele brystet hennes.

– Mammografi 6 måneder før

Teres Medical Group har private sykehus i Tromsø, Stavanger, Tønsberg, Bodø, Bergen, Drammen, Trondheim og Kristiansand. Nå skal nye retningslinjer forhindre at lignende situasjoner skal skje i fremtiden.

– Når det skal foretas brystkirurgi på pasienter fra 40 år og oppover, så skal det foretas en mammografiundersøkelse senest seks måneder før inngrepet, sier daglig leder Erik Grefberg.

Etter operasjonen av Ruud Pettersen har sykehuskjeden gått igjennom rutinene for hver enkelte klinikk og sett på hvilke retningslinjer de hadde for slike situasjoner.

– Vi så at det var riktig å gjøre ting tydeligere slik at vi forhindrer lignende situasjoner i fremtiden, sier Grefberg.

Han sier videre at alle leger og klinikkledere i sykehuskjeden er enige i denne nye regelen.

Viktig seier

Katarina Pettersen

LANG KAMP: Jeg håper andre kvinner slipper å gjennomgå det jeg har gjort, sier Katarina Ruud Pettersen.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Kreftlege Lars Ottestad, som senere behandlet Ruud Pettersen for kreften på Ullevål, mente at plastikkirurgen burde latt kulen sitte og latt en kreftkirurg fjerne den skikkelig. Det ville trolig reddet brystet hennes, og også spart henne for en rekke senere operasjoner.

Etter to klagerunder til Norsk Pasientskadeerstatning uten hell anket hun saken til Pasientskadenemda som ga henne medhold.

Siden inngrepet har Ruud Pettersen også arbeidet foren regelendring hos Colosseumklinikken, så nyheten om at arbeidet har ført frem gjør henne glad.

– Jeg har kjempet for at det skal bli nye retningslinjer så det er helt toppers at det nå kommer nye regler, sier Katarina Ruud Pettersen.