NRK Meny
Normal

Video av det som trolig er ulveparets valper

Se video av to av ulvene som passerer et viltkamera i Østmarka. Begge er sannsynligvis valper av ulveparet Fenris og Frøya.

Se video av to av ulvene som passerer et viltkamera i Østmarka 29.09.2013 klokka 21:39 og 22:50 her.Begge er sannsynligvis valper.

Videoen, tatt av Norsk institutt for naturforskning, er fra natten 29. september og viser det som trolig er valpene til ulveparet Fenris og Frøya.

Det var i januar det ble kjent at et ulvepar hadde slått seg ned i Østmarka utenfor Oslo.

I vinter viste sporinger i snøen at tispa hadde løpetid, og eksperter uttalte at det var sannsynlig av paret ville få valper i vår.

Tidligere i høst ble det ble kjent at ulveparet hadde fått to valper. De skal ha blitt født i mai i år. Nå tror Rovdata at det er flere valper.

– Vi ser helt klart fire forskjellige ulver på bildene. Fordi vi vet omtrent hvor store ulvevalper er på denne tiden av året tolker vi det som at alle de fire er valper, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Det varierer hvor mange valper et ulvepar kan få. I Skandinavia er gjennomsnittet rundt fem-seks. Dermed er det ikke uvanlig at Fenris og Frøya har fått fire små. forteller Kjørstad.

Saken fortsetter under bildet.

Fire ulver i Østmarka

Dette bildet viser fire ulver som oppholder seg i Østmarka utenfor Oslo.

Foto: Norsk institutt for naturforskning

– Kan være flere valper

Prosjektet handler egentlig om å overvåke Gaupe i snøfattige områder. Derfor har Norsk institutt for naturforskning plassert ut mange kamerar i området. Det er helt tilfeldig at kameraene har fanget opp flere bilder av ulvene i løpet av de siste månedene. Og Rovdata ser ikke bort i fra at det kan være flere valper.

– Det er fortsatt usikkert hvor mange valper som er født i Østmarka i vår, men det vil vi få mer svar på når snøen kommer og dyrene setter spor etter seg, sier Kjørstad.

Saken fortsetter under bildet.

Gravid tispe

Dette er den gravide hunnulven, eller tispa, i april i år.NRK Dette er den gravide hunnulven, eller tispa, i april i år.

Foto: NRK

Østmarka er et stort område og ulvene gjør det de kan for å ikke møte på mennesker.

– Men det er mye aktivitet i området og det er ikke helt usannsylig om noen skulle få et glimt av ulvefamilien, sier Kjørstad

– En ting folk bør være oppmerksom på er at de må ha hunder i bånd. For ulven ser på huder som en annen ulv og kan derfor angripe.