Hopp til innhold

Ny VIF-stadion i det blå

Det er helt uvisst når og om Vålerenga stadion på Valle blir bygd fem år etter at bystyret vedtok å gi klubben stadiontomt til én krone.

Utkast til Vålerenga stadion

Slik kan det nye stadionet se ut.

Foto: Pål T. Rørby

– Vi har lært oss tålmodighet og langsiktighet. Når en vei lukkes så åpnes en annen vei, og det er det vi nå må se på hvordan vi skal få til, sier Styreleder i Vålerenga Fotball, Åge Petter Christiansen.

Fem år er gått siden bystyret vedtok å gi Vålerenga stadiontomt på Valle til én krone. For å ha råd til å bygge Vålerenga Kultur- og Idrettspark til 630 millioner kroner, skal Vålerenga selge deler av tomta videre til entreprenørfirmaet NCC for 305 millioner kroner, som skal igjen bygge boliger og kontorer.

– Alle må betale skatt

Åge Petter Christiansen

Åge Petter Christiansen, styreleder i VIF.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Salgsinntekten skal Vålerenga i utgangspunktet betale 28 prosent skatt av. Haken ved det er at hele finansieringsplanen er basert på at Vålerenga slipper denne skatten. Derfor har klubben skissert ulike overføringsmodeller for eiendommene for å unngå skatt.

Men det sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre nei til.

– Byrådet har sagt nei til å lage modeller som utelukkende har skatt som formål. Det er fordi kommunen lever av skatteinntekter og ikke kan være i smutthullene av norsk skattelov. Skatt må alle betale, sier han.

Håper på en endring

Styreleder Åge Petter Christiansen sier at Vålerenga har foreslått skattemodeller som er brukt i lignende transaksjoner i andre kommuner. Hans håp er at bystyret kommer til en annen konklusjon enn byrådet.

– Foreløpig er det byrådet som har sett modellene og som leverer sin innstilling. Så må vi håpe at bystyret ser annerledes på det. Så må vi se om det finnes andre mulige veier å gå for å finansiere stadion, men det kan ta lenger tid. For eksempel hva skjer dersom det blir et OL-vedtak i Oslo, sier Christiansen.

For hvis Oslo får vinter-OL i 2022, skal det bygges skøytehall på Valle, vegg i vegg med Vålerenga stadion. Da er det sannsynlig at kommunen betaler en større del av infrastrukturen i området, og regnestykket vil se bedre ut fra Vålerengas synspunkt.

Får ti år på seg

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H)

Bård Folke Fredriksen, byutviklingsbyråd (H).

Foto: Andrea Melby/NRK

Men noen endelig OL-avklaring får vi først ved IOC-kongressen i juli 2015. Og imens tviholder kommunen på tomta, for de har ikke tenkt å gi den til Vålerenga før klubben har finansieringen i orden.

Nå har Bård Folke Fredriksen varslet bystyret om at Vålerenga får ti år på seg.

– Det er fordi Vålerenga har meldt at de har finansieringsutfordringer med den stadion til tross for gaven Oslo kommune gir i form av tomten, så vi tenker oss at da kan Vålerenga få en tidsramme på ti år til å finansiere og realisere stadion, sier Fredriksen.

– Hadde det vært et alternativt å bruke tomta til noe helt annet?

– Vi skal jo fremme en sak i tråd med det bystyret har ønsket. På det tidspunktet så måtte vi da fremmet en sak om at det ikke lar seg gjøre å finansiere en stadion, til tross for at kommunen overfører en tomt til én krone, sier byråden.

– Ingen markering

Styreleder i VIF tror ikke klubbens 100-års jubileum 29. juli blir markert med en symbolsk grunnsteinsnedleggelse på Valle Hovin.

– Det blir det ikke, og oppmøte hadde uansett ikke vært stort. Vi får håpe vi heller kan trøste oss med cupfinale-gull til jubileet, enn en symbolsk nedleggelse av en grunnstein, sier han.

Utkast til Vålerenga Stadion

Dette er et utkast til hvordan nye Vålerenga Stadion kan se ut på innsiden.

Foto: Pål T. Rørby