Ny kunsthøyskole åpnet i Oslo

Mandag åpnet Kunsthøgskolen i Oslo. For første gang er hele skolen samlet under ett tak, i den gamle seilduksfabrikken på Grünerløkka.

Planleggingen og byggearbeidet har tatt 14 år.

For direktøren ved Kunsthøgskolen , Gyrid Garshol, er dette som bursdag, julaften og 17. mai på en dag.

– Jeg begynte for et år siden, så jeg har jo bare fått være med på oppturen. Dagen i dag er historisk. Men når jeg tenker på at vi hadde vannlekkasje på torsdag, som gjorde at vi mistet nettet, trodde jeg aldri denne dagen skulle komme, sier Garshol.

Prislappen på det unike bygget, med byggetrinn 1 og 2, er på 1,15 milliarder kroner. Direktøren mener det er verdt hver eneste krone.

– Det som skapes her betyr enormt. Elevene våre vil provosere og utfordre i sitt virke. Det er disse menneskene, disse fagene som gjør samfunnet vårt til et sivilisert samfunn.

Endelig er de samlet under samme tak! Se video

Video Åpning av Kunsthøgskolen i Oslo

Nord-Europas største

Kunsthøgskolen i Oslo er et av Nord-Europas største anlegg for kunst og design med et samlet areal på hele 40.000 kvm.

I en internasjonal sammenheng er skolen banebrytende med flere kunstutdanninger under samme tak: opera, teater, ballett, designfagene møbel- og interiørdesign, kles- og kostymedesign, visuell kommunikasjon, og kunstfagene med keramikk, metall, tekstil, grafikk og Kunstakademiet.

– De 500 elevene på skolen er de beste. De har jobbet hardt for å komme inn og de kommer til å jobbe hardt i de årene de går her, forteller en engasjert direktør.

Christiania Seildugsfabrik stod ferdig bygget i 1856 og var den gang et banebrytende bygg som ble vist stor interesse.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.