NRK Meny
Normal

NSB får millionbonus

Togselskapet blir belønnet med over 10 millioner etter fjorårets innsats, til tross for at bare 82 prosent av togene var i rute.

NSB tog
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Staten gir NSB 10,4 millioner kroner i bonus etter fjorårets innsats.

Bonusen får NSB fordi flere reiste med tog på InterCity-strekningene mellom Oslo og byene Skien, Lillehammer og Halden, skriver Aftenposten.

NSB skal nemlig belønnes med bonus hvis trafikkutviklingen har blitt bedre enn forventet.

Mye forsinkelser

Allikevel var ikke NSB i nærheten av å innfri sine egne krav til punktlighet i fjor. I henhold til NSBs egne krav til punktlighet skal minst 90 prosent av togene være i rute.

Bare 82 prosent av togene på InterCity-strekningene kom fram tidsnok i fjor, men det påvirker ikke bonusen som kun dreier seg om trafikkøkning.

Ved beregning av bonus er det kun trafikkøkningen som gjelder. Om togene kommer frem i tide spiller ingen rolle.

Får ikke pengene

Men pengene kan NSB likevel se langt etter. De blir holdt tilbake av departementet fordi togselskapet ikke har oppfylt en annen avtale om å øke antall togseter i Oslo-området.

Ifølge NSB’s egne tall har staten betalt for togseter til en verdi av 41.3 millioner kroner i Oslo-området som ikke er levert.

NSB mener at ikke alt dette kan bebreides togselskapet. De har derfor blitt enige med Samferdselsdepartementet om at NSB kun har ansvaret for 25,3 av disse millionene.

Og bonusen på 10,4 millioner blir trukket fra denne summen.