– Vi må nok smøre oss med tålmodighet, for fra 26. september vil det bli full dekning av norske spisemodne epler, forteller Bjørn Oppberget i Gartnerhallen.
Svein Børte, daglig leder i Telefrukt i Gvarv i Telemark, kunne fortelle at hovedsesongen er endelig i gang, etter en sen eplehøst.
– De norske eplene vil nå være i riktig kvalitet, bedre enn de som selges i dag.
Sen eplehøst
Johan Arnt Hernes, leder i Grøntutvalget for Norges Bondelag bekrefter Børtes utsagn om at den sene eplesesongen skyldes vekstforholdene.
– Vi er i september måned og det norske folk savner de norske spiseeplene.
Børte fortalte også at i midten av august, var det færre norske epler enn det butikkene og folket ønsket seg. Dette hadde med årsvariasjoner å gjøre.
– Vi kan nå vente oss de norske hovedsortene Discovery og Summerred, med innslag av andre deilige sorter, sier han.
Folk ringer inn
Oppberget har fått henvendelser både over telefon og mail, av folk som savner de norske og sprø eplene.
– Forbrukere savner dem og vi ønsker å levere spiselige norske epler. For hvis du først har en dårlig opplevelse med et lite modent norsk eple, vil du neppe kjøpe det igjen. Så folk må smøre seg med tålmodighet for å få de mest kvalitetsikrede eplene.
Det er ikke bare Gartnerhallen som har blitt kontaktet av folk som savner de norske eplene.
– Hva er det med de norske eplene som er så populært?
– Smaken er den store forskjellen, men også syrenivået er høyere enn de importerte eplene. Det er derfor de er så friske, forklarer Børte.