Hopp til innhold

Nordmenn kjemper mot IS: - Det handler om å forsvare sitt eget hjem

Europeere med kurdisk bakgrunn reiser til Syria og Irak for å kjempe mot IS. – Jeg måtte hjelpe til, sier en norskkurdisk mann som nylig har returnert til Norge.

Norsk-kurdisk student om IS

TILBAKE I NORGE: Den norskkurdiske studenten sier at han respekterte sine venners valg om kjempe mot IS. Selv har reist tilbake til Norge igjen. Av hensyn til vennene sine som kjemper mot IS ønsker han å være anonym.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Terrororganisasjonen IS har drept og fordrevet kurdere i både Syria og Irak, fordi mange i den etniske minoriteten blant annet ikke tilhører sunni-retningen i Islam.

Dette har resultert i at mange europeere med kurdisk bakgrunn har reist til konfliktområdene for å hjelpe til.

– Det var viktig for meg å dra siden jeg selv er kurder, sier en norskkurdisk mann til NRK.

I august valgte han og fem andre nordmenn å reise til en flyktningleir i den kurdiske regionen i nord-Syria. Ifølge CNN skal det være mer enn 13 000 flyktninger i leiren Newroz, som ligger ved grensen til Nord-Irak.

– Vi visste at situasjonen var ille, og vi ville hjelpe på en eller annen måte. Vi delte ut mat og drikke, forteller mannen, som av hensyn til vennene sine ønsker å være anonym.

For mens 27-åringen reiste hjem igjen til Norge, ble kameratene hans værende igjen i Syria.

Noen av dem som reiser, går så langt som å delta i væpnet kamp mot den militante islamistiske organisasjonen IS. Den norskkurdiske studenten forteller at flere i hans reisefølge ble igjen for å kjempe mot IS.

– Jeg tror de ble påvirket av situasjonen. De startet med væpnet trening da jeg var der. Nå befinner de seg i områder i Nord-Irak der jezidier holder til.

Vil ha innreiseforbud for IS-nordmenn

I dag er det ingen adgang til å nekte norske statsborgere å komme til Norge, selv om de er mistenkte terrorister. Som Aftenposten skrev tidligere denne måneden vil Fremskrittspartiet at Regjeringen vurderer midlertidig innreiseforbud for norske Syria-krigere som utgjør en terrorfare.

Forslaget kommer fra nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Kristian Norheim.

Kristian Norheim (Frp)

INNREISEFORBUD: Nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Kristian Norheim fra Frp, har foreslått et midlertidig innreiseforbud til Norge for Syria-krigere.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Frp-politikeren tror at et slikt forbud kan virke avskrekkende for nordmenn som vil slutte seg til IS i Syria og Irak. Han advarer imidlertid nordmenn mot å delta i kamper i Midtøsten, uavhengig av hvilken side av konflikten de står på.

– Jeg har forståelse for at folk gjør det de kan for å stoppe det forferdelige som skjer, sier Norheim til NRK.

Et eventuelt innreiseforbud kan også ramme nordmenn som kjemper mot IS, men ifølge Norheim er ikke dette hensikten med forslaget.

– Jeg vil ikke foreskrive hvordan detaljene i et slikt regelverk skal være, men mener prinsipielt at hvert tilfelle må undersøkes på selvstendig grunnlag.

Han mener det er åpenbart at folk som bekjemper en terrororganisasjon som IS ikke kan sammenliknes med dem som slutter seg til organisasjonen eller tilsvarende grupper.

– Når det er sagt vil jeg ikke oppfordre folk til å reise ned på privaten for å slutte seg til kampen mot IS. Det er ikke leketerrorister det er snakk om å bekjempe.

Respekterer kameratenes valg om å bli

Norske myndigheter anslår at opp mot 60 nordmenn har reist for kjempe i Syria de siste årene. Mange av disse skal være tilknyttet IS, og regjeringen vurderer nå flere tiltak for å hindre at norske ekstremister deltar i krigshandlinger i utlandet.

Den norskkurdiske studenten sier at han respekterte sine venners valg om kjempe mot IS.

– Jeg forstår og respekterer at de vil være der. Derfor tvang jeg dem ikke til å bli med tilbake til Norge.

Han legger til at det for dem handler om å forsvare sitt eget hjem og sin egen familie.

– De er villige til å gå langt for å forsvare det viktigste de har. Det innebærer også å drepe dem som angriper det. Dette er deres valg, sier 27-åringen til NRK.