Hopp til innhold

Nordmenn kaster tonnevis av klær

Nordmenn er ikke så flinke til å donere bort klær som vi tror. Ny forskning viser at hver og en av oss i snitt kaster rundt 23 kilo klær i året. Dessuten mangler vi oversikt over det vi faktisk har i klesskapet.

Sekker med klær

Mange gir bort klær til gjenbruk, som her hos Røde Kort i fjor. Men nordmenn kaster også mange tusen tonn klær og sko hvert år.

Foto: Mette Finborud Børresen

Nina Staff

Nina Staff forsøker å tenke seg om før hun kaster klær. - Denne jakka her har jeg for eksempel sydd om, den var full av hull, sier hun.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Jeg pleier å kaste innimellom, og så har vi sånn byttekveld med venninner. Og så kjøper jeg ikke så veldig mye klær. Det er lurt å ta en titt i skapet, man ser jo hva som er ytterst, men så kan det være greit å se litt lenger inn, sier Nina Staff.

Men langt fra alle nordmenn er like flinke som Nina.

Ingun Grimstad Klepp, som er en av forskerne bak SIFO-rapporten "Klesforbruk i Norge", sier at folk ikke donerer bort så mye klær som vi liker å tro.

– Vi tenker at vi gjør det, men vi kaster også mye klær, gjerne klær som er forbruksvare som undertøy og sokker. Og så er det klær vi hadde tenkt å gi bort, men så fikk vi ikke gjort det likevel og så ble det kastet, sier hun.

Stor mengde klesavfall

Ingun Grimstad Klepp

SIFO-forsker Ingun Grimstad Klepp mener at det aller viktigste er forbrukerne blir mer bevisst rundt hva man anskaffer seg og hva man gjør med klærne.

Foto: Ingun Grimstad Klepp

I Norge skapte vi i 2011 omkring 113.000 tonn tekstilavfall, viser rapporten. Det tilsvarer 23 kilo per innbygger. Over halvparten av tekstilavfallet var klær og sko.

– Vi har fått mer og mer klær, klærne har blitt billigere, vi har fått mere penger, klesforbruket har vokst raskere enn forbruksutviklingen generelt. Det betyr noe for hvordan vi forholder oss til de klærne vi har, sier Grimstad Klepp.

Rapporten sier også at nordmenn har veldig liten oversikt over hva vi egentlig har i skap og skuffer hjemme.

Michael Tewelde innrømmer at han har liten kontroll på klesskapet.

– Nei, jeg har ikke oversikt i det hele tatt. Jeg har for mye klær, så det blir ganske vanskelig. Men jeg kaster eller gir bort klær en gang i året, sier han.

Michael Tewelde
Foto: Rushda Syed / NRK

Mange klær blir aldri brukt

Ifølge SIFO-rapporten beholder nordmenn klærne sine gjennomsnittlig i 5,4 år. Men mange plagg blir lite brukt.

Tone Graffer

Markedskoordinator Tone Graffer i Fretex liker selv å handle brukt. Både antrekk og tilbehør er valgt med omhu fra Fretex-butikken.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

8 prosent av plaggene har aldri vært brukt av noen, og hvert femte plagg blir aldri brukt.

Markedskoordinator i Fretex, Tone Graffer, bekrefter at de får inn mange nye eller lite brukte klær, alt fra Hennes og Mauritz til Dolce Gabbana og norske designere. Hun setter pris på at folk velger Fretex.

– Å gi til oss eller kjøpe hos oss er som et kinderegg. Du tar vare på miljøet og du tar vare på mennesker som har problemer. I fjor fikk 600 mennesker jobb gjennom Fretex og vi ga 27 millioner kroner til Frelsesarmeens sosiale arbeid, sier hun.

Og du trenger ikke kaste de gamle klærne heller, forsikrer Graffer.

– Kom med alle klærne uansett tilstand, så skal vi gjøre sorteringsjobben for deg.