Normal

Nordlys over hovedstaden

I natt kunne folk se et slående nordlys over Østlandet. En solstorm skapte det uvanlig kraftige lyset.

Nordlys over Østlandet
Foto: Paul Kleiven/NRK tipser

På våre breddegrader kan nordlyset sees flere ganger i løpet av vinteren. Men lyset var uvanlig kraftig i natt.

Grunnen er at det var en solstorm på sola i går.

- Det var en solstorm tidlig onsdag 13. desember. I etterkant av stormen slynges det ut en gassky som trekker et magnetfelt med seg. Denne gasskyen kolliderer med jordens atmosfære, og får den til å lyse, på samme måte som gassene i et lysstoffrør, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Overraskende stort

Nå er det få solstormer, derfor er det ekstra overraskende at det var et så kraftig nordlys.

- Vi ser nordlys på Østlandet en eller to ganger i året, men det er veldig skjeldent så store nordlys. Og det er enda mer overraskende fordi vi nå er på et minimumsstadium av solsyklusen på 11 år. Det er først om fem år vi får ny topp, med mye aktivitet på sola, sier Brekke.

Det var en liten solstorm også i natt, Brekke tror derfor det kan komme et nytt nordlys i løpet av kvelden eller morgendagen.

Nordlyset går sørover 

Selv om det ikke er vanlig at det er så kraftige nordlys over Østlandet, kan det bli det i framtiden.

Den magnetiske nordpolen flytter seg med stadig større hastighet mot Sibir, uten at forskerne forstår hvorfor. Fortsetter utviklingen vil flammende nordlys pryde nattehimmelen i Sør-Norge allerede om 20–25 år, ifølge universitetsavisa apollon.uio.no

Fra 1904 til 2001 har den magnetiske nordpol forflyttet seg 1100 kilometer og driver nord- og vestover med stadig høyere hastighet. Fra 1970 og fram til i dag har hastigheten økt fra 8 kilometer til omkring 50 kilometer per år.

– Fortsetter denne utviklingen, vil den magnetiske nordpolen nå Sibir om omkring 50 år, sier professor Alv Egeland ved Universitetet i Oslo til apollon.uio.no.

Fuglesang så lyset

Nordlys – også kjent som "Aurora Borealis" – oppstår når partikler fra solen skytes inn i atmosfæren.

Jordens magnetfelt styrer partiklene mot et ovalformet område rundt hver av de magnetiske polene. Lyset genereres når partiklene kolliderer med luftmolekyler i den øvre atmosfæren.

Astronauten Christer Fuglesang fikk oppleve fenomenet idet romstasjonen passerte over Nord-Europa natt til fredag.

– Wow, ropte den svensk-norske astronauten lykkelig, ifølge NTB.