Hopp til innhold

Brannvesenet: – Det var som å være i et akvarium

Brannvesenet måtte gå over til det gamle nettet da det nye nødnettet gikk ned under en brannutrykning på Hasle.

Nødnettet

Politiet og brannvesenet gikk over til det digitale nødnettet i 2010. Torsdag brøt det sammen da Oslo brann- og redningsetat rykket ut til en brann på Hasle.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Nettet var veldig ustabilt, og man kunne ikke bruke det, sier Ragnar Kvennodd som er informasjonsansvarlig i Oslo Brann- og redningsetat til NRK.

– Det er noen som har beskrevet det som at det var som å være i et akvarium, legger han til.

Ifølge VG Nett ble feilen opppdaget under en brann på Hasle klokken 20.56 torsdag kveld. Systemet fungerte så dårlig, både for brann, helse og politi, at de måtte ty til det gamle, analoge sambandet.

– Heldigvis i denne situasjonen, så har vi valgt å beholde det gamle VHF-nettet vårt også, er Kvennodds kommentar.

Ifølge brannvesenet fikk torsdagens nødnettkollaps ingen alvorlige konsekvenser, men bekrefter at det oppstod et lite«kaos» før de fikk slått over på det gamle nettet.

Mennesklig svikt

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) at feilen nå skal være funnet og saken er løst, sier avdelingsleder Ragnar Kvennodd i Oslo brann- og redningsetat til NRK.

Feilen skal ha oppstått under vedlikeholdsarbeid på nødnettet.

– Det jeg har fått bekreftet er at to basestasjoner har vært koblet på samme frekvens, og det skaper problemer i nødnettet.

– Hvordan kunne dette skje?

– Det vet jeg ikke. Det er mennesklig å feile. Det er vel blitt satt opp på feil måte, sier Kvennodd.

– Må gjennomgå rutinene

– Det er alvorlig. Når vi har et nødnett, må det virke. Det kan bli kritisk om det faller ut. Nå ble det ikke det denne gangen, men det gjør at vi må ha backup om det skulle skje igjen, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Ola Elvestuen (V).

Han mener at det må tas grep for å hindre at lignende episoder skal kunne skje.

– Det viser at man må gjennomgå rutinene man har, både for oppsett og vedlikehold. Man må minnimere muligheten for mennesklig svikt. Vi er avhengig av å ha et nødnett som fungerer, og som fungerer hele tiden, sier Elvestuen.

Elvestuen mener Oslo må ha en backup-plan.

– Vi som by må planlegge for at det uforutsette kan skje. Men det er klart at denne typen enkle feil skal ikke skje.

Utskjelt nødnett

Det nye nødnettet har fått hard medfart siden det ble lansert. Både politi, brannvesen og helsevesenet har kritisert nettet for å ha store tekniske mangler.

Helsedirektør, Bjørn-Inge Larsen, er en av kritikerne som tidligere har sagt til NRK at de mottar fortvilede meldinger fra leger og sykepleiere som blant annet opplever for dårlig dekning innendørs og elendig talekvalitet.

Også PSTs livvakttjeneste og Den kongelige politieskorte har vraket det nye nødnettet, på grunn av store problemer med dekningen.

Det er Direktøratet for nødkommunikasjon (DNK),som har ansvaret for å styre utbyggingen av det digitale nødnettet for nød- og beredskapstjenestene i Norge.

Direktør Tor Helge Lyngstøl har tidligere sagt til NRK at han de stort sett er fornøyde med det nye nødnettet, men at det fortsatt er i startfasen, slik at det ennå ikke fungerer helt som det skal.

Faremo forsvarer nødnettet og avviser at hun har feilinformert Stortinget.

SE VIDEO:Faremo forsvarer nødnettet.