Hopp til innhold

NHO: UiO gjør det for dårlig internasjonalt

Universitetet i Oslo ligger på 135. og 58. plass på de mest sentrale internasjonale rangeringene. NHO og Oslo Business Region mener det er for dårlig.

Universitetet i Oslo

BEST I LANDET, MEN IKKE I VERDEN: UiO rangeres som det 135. universitetet i verden på to av tre rangeringer, og på 58. plass på den tredje.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Nina Solli

NHO: Regiondirektør for Oslo og Akershus i NHO, Nina Solli.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Det er ikke bra. NHO er opptatt av at vi har høyskoler og universitet som hevder seg internasjonalt, sier regiondirektør for Oslo og Akershus i NHO, Nina Solli.

Times Higher Education rangerer UiO som det 135. beste i verden, det samme gjør QS. Shanghai-rangeringen konkluderte i fjor med at UiO var det 58. beste universitetet i verden.

– Oslo og Norge har verdens høyest utdannede befolkning. Det er ingen grunn til at ikke utdanningsinstitusjonene, i et land som lever på kompetanse, også skulle vært helt i verdenstoppen. La oss si på topp 30-40, sier Fredrik Winther, leder i det kommunale selskapet Oslo Business Region.

Fredrik Winther i Oslo Business region

Oslo Business Region: Leder Fredrik Winther.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Rangeringer kan virke trivielle, men er avgjørende for å tiltrekke seg de smarteste hodene.

– Det er klart at for å tiltrekke seg studenter og forskere som er gode, så ser de på rangeringene. Da handler det om å være høyt der oppe, sier Solli.

– Og det er viktig for næringslivet at det er sterke kunnskapsmiljøer som de kan samspille med for å utvikle fremtidens arbeidsplasser.

Har ambisjoner

Rektor ved universitetet Ole Petter Ottersen er uenig i at UiO ikke hevder seg.

Ole Petter Ottersen

UiO: Rektor Ole Petter Ottersen.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Det er veldig viktig å huske på at det er over 10.000 universiteter i verden. På den viktigste rangeringen, Shanghai-rangeringen, er vi nummer 58 i verden, nummer 18 i Europa. Det er klart, vi vil jo gjerne være enda høyere opp på listene. Men vi kan ikke si at det er en dårlig plassering.

Ottersen håper de klarer å klatre på rangeringene i fremtiden.

– Ambisjonen må være at vi kanskje er blant de ti beste i Europa. Det er i hvert fall min personlige ambisjon for Universitetet i Oslo. For det er helt korrekt, for at vi skal få den omstillingen i næringslivet som vi alle ser må komme, så må vi ha universiteter som er på topp i verden.

Må samarbeide mer med næringslivet

Winther tror nøkkelen til å hevde seg internasjonalt er mer samarbeid med næringslivet.

– De kan koble seg mye tettere på entreprenørskaps- og innovasjonsmiljøene i næringslivet. Når den teknologiske utviklingen går så fort som den gjør nå, flyttes veldig mye av kunnskapsproduksjonen til disse miljøene, sier Winther.

Ottersen er enig.

– Her er det et potensial for å bli enda bedre. Jeg må jo si at vi har enormt mye innovasjon ut fra Universitetet i Oslo. Inven2, som er vårt innovasjonsselskap, regnes blant Nordens aller største. Vi hadde 70 kommersialiseringer i fjor. Det er ny rekord og det viser at vi er på rett vei.