NRK Meny
Normal

NHO: – Stans av privat sykehjemsdrift vil gi milliontap

– Oslo kommune vil tape minst 43 millioner kroner de neste årene om den overtar driften av fire private sykehjem. Det hevder NHO, etter at kommunen ikke lenger vil konkurranseutsette sykehjemsdrift.

Madserud sykehjem

Madserud sykehjem ved Frognerparken er et av fire sykehjem som har vært privat drevet, men som Oslo kommune vil overta driften av igjen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Kommunal drift blir dyrere, om den blir dårligere skal jeg ikke si noe om, sier Dag Ekelberg, næringspolitisk direktør hos NHO Service.

Han mener Oslo gikk helt feil vei da bystyret før jul bestemte at drift av sykehjem ikke lenger skal legges ut på anbud. Dermed mister fire privatdrevne sykehjem kontraktene sine, når de løper ut de neste fire årene.

– Kvaliteten på de privatdrevne sykehjemmene i Oslo er bra. Det er ihvertfall ingen grunn til å tro at man får en kvalitetsgevinst ved å rekommunalisere tjenesten, sier Ekelberg.

– Høyere sykefravær

Avprivatiseringen, eller rekommunaliseringen, som NHO kaller det, betyr foreløpig at fire av de 28 privatdrevne sykehjemmene i Oslo blir kommunale:

NHO Service - Dag Ekelberg

- Å la driften av sykehjem i Oslo gå tilbake til kommunen kan føre til dårligere kvalitet, mener Dag Ekelberg i NHO Service.

Foto: Jon Skille Amundsen

Madserud sykehjem, Ammerudlunden sykehjem, Manglerudhjemmet og Uranienborghjemmet.

Dette er risikabelt, mener NHO-direktøren:

– Vi vet at sykefraværet er mye høyere ved sykehjem drevet av kommunen; forskjellen er på rundt 19 prosent. Det utgjør veldig mye penger, og det har stor betydning for kvaliteten på eldreomsorgen. Hverken beboerne eller de ansatte er tjent med høyere sykefravær.

NHO har regnet ut at kommunen her vil tape 43 millioner kroner de neste fire årene bare på å overta disse fire sykehjemmene. Tallene skal stamme fra Sykehjemsetaten i kommunen.

Opptatt av ansattes vilkår

At de private driver billigere enn kommunen, er imidlertid noe Oslo kommune bekrefter.

Inga Marte Thorkildsen

Eldrebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), tror både ansatte og pasienter er bedre tjent med kommunal enn privat drift av sykehjem i kommunen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Men penger er ikke alt for byrådet:

– Det er viktig for oss at de pengene vi bruker på sykehjem, går til sykehjem, og ikke til profitt for enkeltpersoner eller selskaper, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), eldrebyråd i Oslo.

– Det handler også om lønns- og pensjonsforhold for de ansatte, som tillitsvalgte i flere år har fortalt er dårligere hos de private. Og det handler om at vi vil ha bedre innsyn i sykehjemmene. Det er viktig slik at alle sykehjemmene skal bli gode, sier eldrebyråden.

Ifølge NHO har ansatte i de private sykehjemmene minst like god lønn og arbeidsvilkår, og de har lavere sykefravær, noe de sparer mye på.

– Når det gjelder sykefravær, har jeg vært veldig overrasket over at det er så store forskjeller. Det ønsker jeg mer informasjon om, sier Thorkildsen.

En utregning NHO har fått laget viser at Oslo kommune har spart 200 millioner kroner på å overlate sykehjem til private siden 1999.
For de fire sykehjemmene som kan bli avprivatisert i denne omgang, er det mest å spare i 2019, når alle de fire kontraktene er gått ut.