NRK Meny
Normal

NHO mener Sanner ignorerer framtidens byggeplaner for stor-Oslo

Sist uke godkjente kommunalministeren utbygging på Svartskog i Oppegård. Et sted som ligger langt unna et kollektivknutepunkt, og som er i strid med hvordan det etter planen bør bygges i Oslo og Akershus.

Lederen i Svartskog vel ser på reguleringsplanene for området

FOR STORE PLANER: Leder i Svartskog vel, Sonja Birkeland, sier beboerne først var positive til planene, men nå frykter at utbyggingene blir for store.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Nina Solli, lysere

Regiondirektør i NHO Oslo og Akershus, Nina Solli.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

– Sanner går på tvers av den regionale planen for areal og transport i Oslo og Akershus. Jeg er redd for at dette kan få store konsekvenser, sier Nina Solli, regiondirektør i NHO Oslo og Akershus.

På tross av at Klima- og miljødepartementet, Miljødirektoratet, Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Statens vegvesen er skeptiske til byggeplanene på Svartskog, godkjente kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sist uke bygging av 110–115 nye boliger, skriver Dagsavisen.

Allerede for sju år siden påla Stortinget Oslo kommune og Akershus fylkeskommune å komme opp med en plan for hvordan det skal bygges tusenvis av nye boliger. Det er bred enighet om at utbyggingen skal skje rundt kollektivknutepunktene, og at det skal bygges seks nye byer i Akershus: Sandvika, Asker, Lillestrøm, Jessheim, Ski og Ås.

Men etter Sanners avgjørelse frykter NHO at det blir fritt fram for kommuner å bygge som de vil, uten å ta hensyn til fortettingsplanene i Oslo og Akershus.

– Det er framtidsrettet og miljøvennlig å bygge ut der det allerede er kollektivknutepunkter, men å bygge boliger i Svartskog er ingen av delene. Det ligger langt unna togstasjoner, og det vil bli mer biltrafikk i et område hvor det allerede er mye kø, sier Solli.

Synes det har blitt for stort

Leder i Svartskog vel, Sonja Birkeland, forteller at beboerne på Svartskog i utgangspunktet har vært positive til reguleringsplanene, men at de nå frykter at planene om utbygging har blitt for store.

– Vi frykter at det vil gå utover trafikksikkerheten. Det er jo et område hvor det ikke er veldig godt tilrettelagt for mye trafikk, sier Birkeland.

Vil ta hensyn til lokaldemokratiet

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Paul Chaffey (H) forstår ikke Sollis kritikk.

Paul Chaffey

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Paul Chaffey (H).

Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

– Det er Oppegård kommune som har vedtatt reguleringsplanen, og vi kan ikke kjøre over lokaldemokratiet ved å da vedta noe annet. Jeg mener ikke at å vedta utbygging på Svartskog undergraver den overordnede planen. Det er jo heller ikke slik at utbygging her hindrer bygging andre steder.

I tillegg mener Chaffey at flere boliger vil gi bedre grunnlag for et bedre kollektivtilbud.

– Nå blir det opp til Oppegård kommune, som har vedtatt reguleringsplanen, å utbedre transporttilbudet. De må finne gode løsninger for dette, og med flere boliger er det i hvert fall et bedre grunnlag for å få det til, sier Chaffey.