– De fleste avvikene vi fant var knyttet til egen håndvask. Hele 86 prosent av barnehagene hadde mangler her, forteller seksjonssjef Solveig Eriksrud til NRK.
Tilsynet hadde i høst en kampanje rettet mot barnehagene for å sjekke om barna får servert mat under trygge og hygieniske forhold.
– I prosjektet har vi opplevd at fine kjøkken står tilnærmet ubrukt fordi det for langt å gå dit eller fordi man ikke har anledning til å gå fra barna for å lage mat et annet sted, sier Eriksrud.
Ofte er avdelingskjøkkenet kun en oppvaskbenk med oppvaskkum og oppvaskmaskin. Kjøkkenet kan mangle både håndvask og plass til tilbereding av maten.
- Les også: Håndvask fører til færre sykdommer
- Les også: Så lenge må du vaske hendene
Dårlig håndhygiene
Tilsynet har funnet forskjellig typer avvik.
Ifølge rapporten er det snakk om alt fra å mangle såpe for håndvask på toalettet, til å ikke sjekke temperaturen i kjøleskapet og å behandle kjøtt, fisk og brødmat på samme skjærefjøl.
– Dette er alvorlig. Det er en fare for at smitte kan overføres til andre matvarer. Men foreldre trenger ikke å være redde for å sende barna sine i barnehagen, sier Eriksrud.
Barnehagene har fått varsel om å rette opp i de kritikkverdige forholdene innen en gitt frist. Flere av dem skal ifølge Eriksrud være ferdige med sine utbedringer allerede.
– Noen steder er vaskene byttet ut. Andre steder må barnehagene for eksempel få på plass rutiner for vask av frukt og grønt, sier Eriksrud.
Ber barnehageeiere ordne opp
Utdanningsforbundet i Akershus mener ansvaret ligger hos de som eier barnehagene, og sier barhagepersonalet må få god opplæring i hvordan de skal håndtere slike utfordringer.
– Hvis det er manglende utsyr som er til hinder for at de kan få utført jobben sin etter helsemessige forskrifter, så må barnehageeier ordne opp i dette, sier Lene Hammergren Stensli, fylkesleder i Utdanningsforbundet Akershus.
Hun mener det er av betydning at det er nok personalet i barnehagen. Hvis det ikke er mulig å få til gode rutiner med dagens bemanning må denne økes.
– Samtidig må personalet også få god opplæring i hygiene, avslutter Stensli.