NRK Meny
Normal

Nesten alle barnehagene fikk strykkarakter

Mattilsynet har sjekket 74 barnehager i Oslo, Asker og Bærum. Det ble funnet avvik i nesten alle. Se oversikten over barnehagene.

Barnehage

IKKE GODKJENT: Mange kjøkken som ble undersøkt manglet både håndvask og plass til tilbereding av maten.

Foto: Skjermdump / NRK

– De fleste avvikene vi fant var knyttet til egen håndvask. Hele 86 prosent av barnehagene hadde mangler her, forteller seksjonssjef Solveig Eriksrud til NRK.

Tilsynet hadde i høst en kampanje rettet mot barnehagene for å sjekke om barna får servert mat under trygge og hygieniske forhold.

Solveig Eriksrud, seksjonssjef Mattilsynet i Oslo

ALVORLIG: Seksjonssjef Solveig Eriksrud i Mattilsynet sier forholdene de har avdekket er alvorlige. Flere barnehager skal i ettertid ha endret rutinene sine.

Foto: Kjell Vesje / NRK

– I prosjektet har vi opplevd at fine kjøkken står tilnærmet ubrukt fordi det for langt å gå dit eller fordi man ikke har anledning til å gå fra barna for å lage mat et annet sted, sier Eriksrud.

Ofte er avdelingskjøkkenet kun en oppvaskbenk med oppvaskkum og oppvaskmaskin. Kjøkkenet kan mangle både håndvask og plass til tilbereding av maten.

Dårlig håndhygiene

Tilsynet har funnet forskjellig typer avvik.

Ifølge rapporten er det snakk om alt fra å mangle såpe for håndvask på toalettet, til å ikke sjekke temperaturen i kjøleskapet og å behandle kjøtt, fisk og brødmat på samme skjærefjøl.

– Dette er alvorlig. Det er en fare for at smitte kan overføres til andre matvarer. Men foreldre trenger ikke å være redde for å sende barna sine i barnehagen, sier Eriksrud.

Barnehagene har fått varsel om å rette opp i de kritikkverdige forholdene innen en gitt frist. Flere av dem skal ifølge Eriksrud være ferdige med sine utbedringer allerede.

– Noen steder er vaskene byttet ut. Andre steder må barnehagene for eksempel få på plass rutiner for vask av frukt og grønt, sier Eriksrud.

Ber barnehageeiere ordne opp

Lene Hammergren Stensli

HAR SELV ANSVAR: Fylkesleder Lene Hammergren Stensli mener ansvaret ligger hos barnehageeierne.

Foto: Dang Trinh / NRK

Utdanningsforbundet i Akershus mener ansvaret ligger hos de som eier barnehagene, og sier barhagepersonalet må få god opplæring i hvordan de skal håndtere slike utfordringer.

– Hvis det er manglende utsyr som er til hinder for at de kan få utført jobben sin etter helsemessige forskrifter, så må barnehageeier ordne opp i dette, sier Lene Hammergren Stensli, fylkesleder i Utdanningsforbundet Akershus.

Hun mener det er av betydning at det er nok personalet i barnehagen. Hvis det ikke er mulig å få til gode rutiner med dagens bemanning må denne økes.

– Samtidig må personalet også få god opplæring i hygiene, avslutter Stensli.