NRK Meny
Normal

Neste år blir det svinedyrt å overse parkeringsbøter

Fra nyttår kommer nye regler for hele landet som skal hindre at folk sluntrer unna parkeringsbøter.

Parkeringsbot

Parkeringsbransjen jubler over nye regler som fra nyttår 2017 gjør det mulig å stramme opp bilister som gir blaffen i parkeringsbøter.

Foto: Kim Jansson/NRK

I dag kan ikke parkeringsselskapene gi folk nye bøter dersom bilisten har en i frontruta fra før.

Det betyr at dersom du først får en bot, så får du ikke flere selv om du lar bilen stå.

Noen spekulerer dermed i at det kan være lønnsomt å ikke flytte bilen.

Parkeringsselskaper og lovlydige bilførere har sett seg lei på bilister som lar bilen stå i dagevis på korttidsplasser i Oslo.

Dyrere å la bilen stå etter makstid

Lars Monsen

– Det er en mening bak at man kun skal stå på en parkeringsplass i to timer. Det er for at andre skal få parkeringsplassen. Da er det respektløst og egoistisk å la bilen stå, sier Lars Monsen i Norpark, her på Fridtjof Nansens plass i Oslo.

Foto: Edin Babic / NRK

Den lønnsomheten blir det slutt på når nye regler trer i kraft over nyttår.

– Hvis du står parkert på et sted i over tre døgn, da skal prisen for de tre døgnene legges til det parkeringsbota koster, sier Lars Monsen i Norpark, bransjeforeningen for all parkeringsrelatert virksomhet i landet.

– Her på Fridtjof Nansens plass vil altså en parkeringsbot bli på nesten 3000 kroner, mot kun 300 i parkeringsbot slik det er i dag, sier han.

Ignorering skal svi

I fjor fortalte NRK om velstående bilister som ga blaffen i parkeringsreglene.

En bergenser hadde fått 141 parkeringsbøter på 2 år og betalt over 50.000 kroner til kommunekassen.

Og er det slik at parkeringsverstingene etter nyttår ikke blir mer oppmerksomme, så har parkeringsselskapene enda mer å gå på, varsler Monsen.

– Hvis du har utestående for mer enn seks tusen kroner, så kan bilen taues inn av kommunen eller private selskap, advarer han.

– Det betyr at hvis man spekulerer i dette å ikke betale bøtene sine, så vil man risikere å ikke finne igjen bilen sin. Da må man betale det man skylder før man i det hele tatt får tilbake bilen sin, sier Monsen.