Hopp til innhold

Nektet for å ha solgt falsk Sinnataggen

– Jeg har ingenting å skjule i denne saken. Jeg vil fortelle alt. Slik begynte 69-åringen som står tiltalt for å ha solgt en kopi av Sinnataggen sin forklaring i retten.

En kjent gallerieier fra Bærum er tiltalt for å ha solgt en kopi av Sinnataggen.

SE VIDEO: Statuen ble solgt som en såkalt juniorstøp av Sinnataggen. I videoen kan du se intervju med politiadvokaten i saken og forvareren til den tilalte gallerieieren fra Bærum.

Gallerieieren fra Bærum skal ha solgt en kopi av Gustav Vigelands mest kjente skulptur til en styrtrik norsk skipsreder for 283 500 norske kroner.

Da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett mandag nektet han for bedrageri og brudd på åndsverkloven.

– Hvis jeg hadde visst at dette var en forfalskning ville jeg ikke tatt i skulpturen, sa en sterk preget 69-åring fra vitneboksen.

Var sikker på at den var ekte

Det var forsommeren 2011 at den tiltalte 69-åringen fikk forespørsel om han ville kjøpe et såkalt juniorstøp av Sinnataggen. Han ble da fortalt at skulpturen var en versjon av Sinnataggen, som sønnen til Gustav Vigeland hadde fått støpt.

Han kjøpte skulpturen for 175.000 kroner, og på grunn av sommerferie ble den stående på lager til august.

– De jeg kjøpte den av forsikret meg om at dette var et juniorstøp. Hadde jeg hatt mistanke om at det ikke stemte, så hadde jeg ikke tatt den inn, forklarte den tiltalte.

69-åringen la ut skulpturen for salg på sine hjemmesider, men tok også direkte kontakt med en norsk skipsreder for å høre om han var interessert i å kjøpe den. Det var han, og han kjøpte den for 283.500 kroner.

– Prisen viser at dette ikke er en original. Originalprisen ville vært cirka én million kroner. Dette er tre, fire ganger så høy som et juniorstøp, forklarte gallerieieren i retten.

Under prisforhandlingene skal han ha sagt til kjøperen at det var laget rundt åtte avstøpninger av denne statuen.

– Og jeg fikk beskjed om at avtalen mellom Vigeland og hans sønn var at støpet senere skulle destrueres fordi Vigeland ikke ønsket mange versjoner i omløp, sa skipsrederen på telefon fra USA.

Han har krevd erstatning av gallerieieren og hevet kjøpet av statuen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sinnataggen forfalsket

Den falske versjonen (venstre) er i politiets varetekt, mens originalen fortsatt holder stand i Frognerparken.

Foto: NRK/ NTB Scanpix

Kontaktet ikke museet

Vigeland-museet er verdens fremste eksperter på Gustav Vigelands kunst, og flere av dem var innkalt til å vitne i rettssaken mandag.

Det finnes nemlig et ukjent antall såkalte juniorstøp som er fremstilt ulovlig av Gustav Vigelands sønn, Gustav Vigeland junior.

Blant auksjonshusene er det derfor praksis å kontakte Vigeland-museet for å få deres vurdering dersom de har en skulptur de tror er laget av Gustav Vigeland senior eller junior. Det gjorde ikke den tiltalte 69-åringen.

– I dette tilfellet burde galleristen ha henvendt seg til museet. Da ville han fått hørt at dette ikke er en vigelandsskulptur, sa konservator Guri Skuggen ved Vigeland-museet, som også understrekte at hun var helt sikker på at dette er en forfalskning.

Hun reagerer også kraftig på at gallerieieren som har markedsført seg som ledende på skulpturgalleri i Norge i mange år, ikke gjorde noen undersøkelser som kunne dokumentere at avstøpningen var ekte.

Guri Skuggen

Konservator Guri Skuggen ved Vigeland-museet viser frem en gipskopi av Sinnataggen som står utstilt i Gustav Vigelands leilighet.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Tiltalte på sin side hevdet at det har vært foretatt undersøkelser av skulpturen av noen som har kunnskap om Gustav Vigeland.

– Uten at jeg vil opplyse hvem som har gjort det.

Ble brukt til å lage gipskopi

Før gallerieieren leverte kopien til kjøperens kontorer ble den fraktet til en kunstner på Østlandet. Der ble den brukt til å støpe en form av Sinnataggen, som igjen ble brukt til å lage en kopi i gips.

Tiltalte og to samarbeidspartnere hadde planlagt å støpe opp og selge kopier når opphavsretten til Gustav Vigelands kunst i utgangspunktet går ut ved nyttår.

– Vi var klar over at det var ulovlig å lage kopien, men planen var at ingen skulle vite om det. Avstøpningen skulle ligge i kjelleren til opphavsrettighetene ble opphevet, forklarte tiltalte.

Men de tre ble uvenner, og en av dem kontaktet VG som laget et oppslag på den ulovlige avstøpningen. Politiet plukket opp saken, og avstøpingen ble destruert av tiltalte.

Aktor i saken la ned påstand om 60 dager betinget fengsel, bot på kr 25000, inndragning av skulpturen og erstatning til skipsrederen. Dom faller sannsynligvis i neste uke.