NRK Meny
Normal

– Jeg sa stopp, men han stoppet ikke

OSLO TINGRETT (NRK): En 16 år gammel jente forklarte i retten i dag hvordan hennes trener skal ha befølt og plaget henne over tre år. Tiltalte nektet for de seksuelle handlingene.

Kamposporttrener tiltalt for seksuelle handlinger

TILTALT: Sturla Henriksbø er aktor i saken der en kampsporttrener er tiltalt for seksuelle handlinger mot en tidligere elev.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Da jeg begynte i klubben ble jeg tatt godt i mot av treneren .Vi var nesten som en familie og hadde flere sammenkomster på klubben, forklarte den 16 år gamle jenta i Oslo tingrett torsdag.

August 2010 fikk hun en varm velkomst i kampsportklubben, men de neste årene skal forholdet til klubben og treneren ha endret seg.

Nå sitter treneren tiltalt for seksuelle handlinger, og uanstendig og krenkende adferd overfor jenta.

– Herjet mye med meg

– Treneren tok initiativ til de sosiale samlingene. I slutten av oktober hadde vi en filmkveld, da trykket han meg på brystet. Senere fikk jeg en melding fra han at brystet mitt var mykt og godt å ta på, foklarte 16-åringen.

På dette tidspunktet var hun tre år yngre.

– Etter trening herjet han mye med meg, kilte meg, satt seg opp på meg og holdt meg tilbake. Det hendte jeg fikk blåmerker og bitemerker. Jeg sa stopp, men det gjorde han ikke, sier hun.

16-åringen forklarer også at tiltalte på andre filmkvelder på klubben prøvde å komme under klærne hennes og kysse henne i nakken.

Erkjente ikke straffskyld

Tiltalte, som er i slutten av 20-årene, erkjente ikke straffskyld i retten. Han nektet for å ha gjort nesten alt av det som fornærmede foklarte på spørsmål fra dommeren.

– Jeg tok på brystet hennes én gang ved et uhell, men det skjedde kun denne ene gangen. Jeg kan ikke huske å ha lagt meg oppe på henne, prøvd å kysse henne eller komme inn under klærne hennes, sier han.

Ifølge tiltalen skal mannen også gjentatte ganger ha kommet med seksuelle tilnærmelser via internett.

I retten leste dommeren opp en logg fra en samtale treneren hadde hatt med jenta på Skype i 2013, der han blant annet gir uttrykk for at han vil ha samleie med henne.

– Jeg trodde hun var 16 år på dette tidspunktet, og det er bare ment som fleip.

– Du ønsket ikke å ha sex med henne, spør dommeren.

– Nei, svarer han.

Ble grovere og grovere

Fornærmede forteller at hun så på han som en venn og at de snakket jevnlig på sosiale medier. Praten fortsatte også etter at hun fikk en annen trener i klubben.

Men fra 2012 ble samtalen grovere og grovere fra hans side, forklarer hun.

– Januar 2013 sa jeg stopp, men han stoppet ikke. Han sa at han var forelsket i meg. Jeg var ikke forelsket i han. Jeg synes det var ubehagelig, sier hun.

– Jeg synes han var ganske barnslig. En voksen personer stopper når man sier stopp, og snakker ikke sånn til mindreårige jenter, fortsetter 16-åringen.

Men tiltalte står fast på at alt han skrev på sosiale medier var ment som fleip, og beskriver deres forhold som et vennskap, uten seksuell relasjon.

– Hun betrodde seg til meg med sine problemer. Jeg ble knust da jeg fikk høre om anmeldelsen og har slitt fysisk og psykisk i etterkant, sier han.

Ber om ubetinget fengselsstraff

Etter å ha betrodd seg til noen i klubbmiljøet, anmeldte jenta treneren våren 2013.

– Jeg trodde det ville gå over. Da det ble verre fant jeg ut at jeg måtte bare si ifra, sier hun.

– Klubben støttet henne, og anbefalte at hun anmeldte det, sier bistandsadvokat Anette Skjerven Arnkværn.

Hun ber om oppreisning på 75.000 til 100.000 for sin klient som har slitt med fysiske og psykiske problemer i ettertid.

Aktor la ned påstand om ti måneders ubetinget fengsel.

– I tillegg ber jeg om at mannen fradømmes rette til å være trener for kvinner under 20 år i fem år, sier aktor Sturla Henriksbø i retten.

– Jeg ber om at han blir frifunnet får begge poster. Jeg synes også erstatningskravet til bistandsadvokaten er for høyt, sier tiltaltes forsvarer, Ella Havnevik Giske.

Hun mener det bør vektlegges at mannen ikke er tidligere domfelt.

Kampsporttrener tiltalt for seksuelle handlinger

Anette Skjerven Arnkværn representerer den fornærmede i saken, og Sturla Henriksbø er aktor.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK