Hopp til innhold

Nekter å skamme seg for å ha blitt voldtatt

– Det skal ikke være skamfullt å være voldtektsoffer, sier Christin Aamodt. Nå gjør hun som mange andre på Facebook, bruker profilbildet "I was raped" for å oppfordre andre til å tørre å snakke om at de har blitt voldtatt.

Christin Aamodt

FACEBOOK-STATUS: Christin Aamodt tiet i mange år om at hun var blitt voldtatt. – Nå er det greit, jeg er ferdig med det og jeg er tøff nok til å stå fram, sier hun i dag.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– Jeg er passert 40. Vi oppfordrer stadig unge jenter som er blitt utsatt for voldtekt til å stå frem, og så gjør vi det ikke selv.

Med profilbildet "I was raped" på Facebook erklærer Christin Aamodt at hun er ferdig med å tie og at hun ikke lenger vil føle skam for å ha blitt voldtatt.

Ville få det ut

Christin Aamodt

IKKE DIN SKYLD: – Det er ikke du som er blitt voldtatt som skal føle skam, du har ikke valgt dette. Det er grov kriminalitet du har blitt utsatt for, det må vi tørre å snakke om, sier Christin Aamodt.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

For snart 30 år siden opplevde Aamodt at en hun kjente var i ferd med å voldta henne etter at hun hadde drukket litt for mye.

Hun våknet da to venninner forsøkte å dra voldtektsmannen vekk fra henne.

Da Trondheimskvinnen Charlotte Vogel la ut profilbildet "I was raped" for en uke siden, valgte Aamodt å følge hennes eksempel.

– Jeg har hele tiden tenkt at jeg på et eller annet tidspunkt skulle gå ut med det og nå var tiden inne.

– Vogel er utrolig tøff som gjorde det helt alene til å begynne med. Det initiativet bør så mange som mulig følge opp, sier Aamodt.

– Ingen får gjemme seg bak vår skam

Det var den såkalte Hemsedal-saken som fikk begeret til å flyte over for Charlotte Vogel.

Charlotte Vogel

FIKK NOK: – Det er så mye snakk i fora, debatter, kronikker, men det er ikke noen talerstol for enkeltmenneskene som har blitt utsatt for dette, sier Charlotte Vogel som står bak profilbildet 'I was raped'.

Foto: Charlotte Vogel / Privat

– Jeg vet vi er mange som har blitt voldtatt og som har opplevd å bli krenka på en seksuell måte. Plutselig var det ekstremt mange som hadde lyst til å legge det ut, nesten som å komme ut av skapet, sier hun.

Vogel ble selv voldtatt i ung alder.

– Det som gjør meg forbanna er at det er så lett for voldtektsmenn å gjemme seg bak vår skam.

– Jeg håper at jeg kan hjelpe andre kvinner med å si fra, fordi sammen er vi sterke. Vi trenger å endre holdninger i samfunnet, vi trenger at menn kommer på banen og vi trenger å bryte tabuer.

Må bryte ned tabu

Christin Aamodt oppfordrer ikke nødvendigvis alle voldtektsofre til å bruke profilbildet "I was raped".

I know someone who was raped

SOSIALE MEDIER: Statusoppdateringer eller profilbilder på Facebook eller i andre har blitt vanlige politiske uttrykksmåter. Dette bildet viser støtte til voldtektsofre.

Foto: Charlotte Vogel / Privat

– Nei, jeg vil oppfordre alle til å prate om det, så mye som mulig. Det er sånn vi får til endringer.

– Det er derfor denne kampanjen er så fin, jeg sitter ikke og forteller mine personlige historier, jeg velger kun bildet som et politisk statement, sier hun.

Hun legger til at nå finnes det også et bilde for dem som ikke selv har opplevd voldtekt, men som ønsker å vise sin støtte og bryte ned tabuene rundt det.

– Muligheten for at alle i Norge kjenner noen som har blitt voldtatt, den er faretruende høy, avslutter hun.