Hopp til innhold

Færre overfallsvoldtekter i Oslo

Oslo kan ha blitt tryggere. Hittil i desember er det kun anmeldt én overfallsvoldtekt i hovedstaden.

Voldtekt slottsparken

Det er anmeldt 54 overfallsvoldtekter i Oslo så langt i år, det er over dobbelt så mange som i hele 2010. Men nå kan utviklingen ha snudd. Bildet er fra en overfallsvoldtekt i Slottsparken i Oslo i oktober.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det er anmeldt 54 overfallsvoldtekter i Oslo så langt i år, det er over dobbelt så mange som i hele 2010. Men nå kan utviklingen ha snudd.

Ferske tall fra Oslo-politiet viser nemlig at det har vært en kraftig nedgang i overfallsvoldtektene i hovedstaden i november og desember.

Hanne Kristin

Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet håper at tallene viser er en reell nedgang.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Vi har kun tatt imot én anmeldelse i desember og fire i november, sier Hanne Kristin Rohde, som er leder i vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet.

Natteravnene: – Flere årsaker

– Vi kan håpe at det er en reell nedgang, men vi må også ta høyde for at kvinner som er utsatt for overfallsvoldtekt eller forsøk på dette, ikke har anmeldt forholdet, sier Rohde.

Daglig leder i Natteravnene Lars Norbom, tror økt innsats mot voldtekter kombinert med mange medieoppslag om problemet har bidratt til nedgangen.

– Innsatsen har hatt en avskrekkende virkning på eventuelle gjerningsmenn. Særlig siden også politiet har hatt et spesielt fokus på å være synlig, sier Norbom til NRK.

Leder i Natteravnene i Oslo Lars Norbom

Lars Norbom i Natteravnene i Oslo mener det fortsatt er en jobb å gjøre for å hindre flere overfallsvoldtekter.

Foto: Ida Brabrand / NRK

Han mener likevel folk har en jobb å gjøre for å hindre flere overfallsvoldtekter.

– Vi ser fortsatt at mange unge får i seg for mye alkohol og ikke følger de rådene som er gitt, som for eksempel å holde sammen og å unngå mørke områder.

Få gjerningsmenn pågrepet

Samtidig viser tallene at politiet fremdeles sliter med å ta gjerningsmennene.

– Det skyldes blant annet at kvinnene blir overfallt og voldtatt av en helt fremmed mann hun aldri har sett før. Dette er hennes livs mareritt og mange opplever nok at de slåss for livet. Der er derfor vanskelig å identifisere dem senere, sier Rohde.

– Det som er viktig er at kvinnen går til overgrepsmottaket, slik at de som jobber der kan sikre avgjørende biologiske spor.

– Veldig gledelig

Ordfører Fabian Stang er svært fornøyd med den positive utviklingen.

– Dette er veldig gledelig. En voldtekt er en livslang krenkelse hvis man ikke får god hjelp.

Stang støtter likevel Norbom i at det fortsatt er en jobb å gjøre.

– Vi må ikke tro at jobben er gjort. Vi må fortsette med det engasjementet vi har sett i høst. Det er fortsatt viktig med natteravner og synlig politi i gatene for å hindre at flere unge kvinner utsattes for overfallsvoldtekt. I tillegg må vi passe godt på hverandre.