NRK Meny
Normal

NDL-medlem pekes ut som bombemann

Mannen som er arrestert for bombetrusler mot Stortinget, er medlem av den høyreekstremistiske organisasjonen Norwegian Defense League.

Politiaksjon på Lambertseter i Oslo

Politiet slo onsdag til mot to adresser på Lambertseter onsdag. På ettermiddagen ble en mann i 20-årene arrestert og siktet for trusler.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det får VG og flere andre medier bekreftet fra anonyme kilder.

Etter det NRK får opplyst er siktede en 27 år gammel mann fra Hønefoss i Buskerud.

– Så tidlig i etterforskningen, og i og med at mannen ikke er avhørt, er det for tidlig å si noe om dette, sier kommunikasjonsrådgiver ved Oslo politidistrikt Martine Laeng til NRK.

Onsdag kveld kunne Oslo politidistrikt opplyse at den siktede hadde sittet i avhør i 2,5 timer. De ønsker likevel fortsatt ikke å uttale seg i mer detalj om mannen.

Visepolitimester Roger Andresen sier til NRK at mannen har vært i klammeri med politiet i Nordre Buskerud og Oslo tidligere.

Etterforskningsleder Arne Erik Håkonsen i Nordre Buskerud bekrefter overfor NRK at de kjenner til mannen, men ønsker ikke å kommentere hans tilknytning til høyreekstreme miljøer.

Politiet på Hønefoss har i dag gjort ransakelser i forbindelse med arrestasjonen, men Håkonsen vil ikke si om de har gjort noen beslag.

Fant skuddsikker vest

Så langt har politiet opplyst at mannen er i 20-årene, og han er siktet for trusler.

Politiet har funnet en skuddsikker vest, en gasspistol og en stor, sort bag med klær i leiligheten hans på Lambertseter hvor han ble pågrepet.

Mannen skal ha vært ruset da han satt på bussen, og nevnte blant annet Stortinget i forbindelse med generelle trusler.

På sin Facebook-side uttrykker 27-åringen sympatier for NDLs europeiske søsterorganisasjoner og den nederlandske ytre-høyre-politikeren Geert Wilders.

Han har også lagt ut et sitat fra filmen V for Vendetta, som lyder:

«People should not be afraid of their governments, governments should be afraid of their people».

Filmen er inspirert av Guy Fawkes attentatplaner mot det britiske parlamentet i 1605.

Vil ikke ha forsvarer

Politiet onsdag kveld at mannen har vært i sitt første avhør, og han fortsatt ikke har bedt om forsvarer

– Den siktede i trusselsaken har blitt avhørt i 2,5 timer i kveld. Han har vært samarbeidsvillig og har forklart seg for oss. Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke si mer om hva han har forklart, skriver politiet i en uttalelse.

Mannen har ikke bedt om å få forsvarer, men det blir muligens nye avhør i morgen.

Ifølge pressetalsmnann Roar Hanssen i politiet, kommer de ikke til å kommentere mannens identitet eller andre opplysninger som fremkommer i pressen om siktede.

Mannen i 20-årene er en kjenning av politiet, og har også tidligere kommet med trusler, opplyste stabssjef Johan Fredriksen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.