NRK Meny
Normal

NAF frykter kaos etter stenging av Ring 2

Mange bilister fikk problemer i morgenrushet etter at Oslo kommune stengte deler av Ring 2 ved Tøyen i natt. NAF frykter langvarig kaos.

Finnmarkgata ble stengt i morges. Dårlig skilting førte til at mange ikke fikk det med seg.

– Det er all grunn til å være bekymret. Vi er redd for kø og kaos, sier kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

Inger Elisabeth Sagedal

– Det er ikke fornuftig i det hele tatt, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Foto: Erik Norrud / NAF

Hun har vanskelig for å forstå hvordan Statens vegvesen og Oslo kommune har havnet i en situasjon hvor begge gjennomfører hvert sitt store trafikkprosjekt i Oslo sentrum samtidig.

– Burde reparert brua først

Fra og med 28. mai og til 15. desember vil Finnmarkgata på Ring 2 mellom Økernveien og Sofienberggata nedenfor Carl Berners plass, være stengt.

Stengingen er et prøveprosjekt etter Tøyenforliket i bystyret. Målet er bedre bomiljøet på Tøyen i forbindelse med at Munchmuseet flytter til Bjørvika.

Samtidig fortsetter vanskelighetene i Bjørvika for både biler, kollektivtrafikk og syklister. På toppen av det hele vet fortsatt ingen om Nordenga bro i Bjørvika kan åpne igjen etter funn av sprekk i betongen.

– Det er ikke fornuftig i det hele tatt. Man bør koordinere og vente med på stenge ei gate til man har fått reparert brua, sier Sagedal til NRK.

Hun påpeker at kø er dyrt for samfunnet.

Guri Melby

– Vi må følge nøye med på situasjonen og ha tålmodighet i noen dager, sier samferdselsbyråd Guri Melby (V).

Foto: Eirin Eikås / NRK

– I Oslo koster ett minutt i kø 1,25 millioner kroner. Ser vi på samfunnsmessige kostnader så er det langt fra fornuftig å gjøre stengninger som får slike konsekvenser som vi tror det blir, sier Sagedal.

Allerede i april kalte bystyrerepresentant Carl I. Hagen fra Fremskrittspartiet stengingen for galskap.

– Vanskelig å forutse

Samferdselsbyråd Guri Melby fra Venstre deler ikke NAFs bekymring.

Hun vil ikke spekulere i hva slags konsekvenser stengningen vil få for trafikken.

– Det er vanskelig å forutse de konkrete effektene av dette. Vi må følge nøye med på situasjonen og ha tålmodighet i noen dager, for å se hvordan det utvikler seg. Så får vi se om vi må gjøre nye tiltak som følge av dette, sier Melby til NRK.

Hun lover at vegvesenet, bymiljøetaten og Ruter samarbeider godt for å sikre kollektivtrafikken i Finnmarkgata. Bussene får kjøre på strekningen. Det vil bli satt opp bommer på sikt, slik at blir fysisk umulig for den øvrige biltrafikken å kjøre gjennom.

Dårlig skiltet

Finnmarkgata stengt i et halvt år

Mange bilister trosset forbudsskiltet og kjørte opp Finnmarkgata i morges.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

I morges var det flere hundre biler som trosset forbudsskiltene i Tøyen-krysset, og kjørte opp mot Carl Berners plass.

På skiltet over veibanen var pilen, som viser at bilistene tidligere kunne svinge opp Finnmarkgata, teipet over og erstattet med en pil rett frem.

Pilene i veibanen viser derimot fortsatt at man kan svinge opp Finnmarkgata når man kommer fra både Økernveien østfra og Sørligata vestfra.

NRKs reporter på stedet forteller at mange bilister ikke oppdaget den nye skiltingen. Flere ble stående å vente midt i veibanen, mens andre altså valgte å kjøre opp gata selv om den nå er stengt.

Se video øverst i saken.

Vil ikke vente på brua i Bjørvika

Det er bystyret som har bestemt at Finnmarkgata skal stenges. I vedtaket står det at gaten skal stenge rundt 1.juni. Likevel stengte den allerede i natt.

Nordenga bru

Nordenga bru har sprekkdannelser. Det er fortsatt usikkert om den kan åpnes etter planen 5. juni.

Foto: Erik Engen

Nede i Bjørvika er det fortsatt uklart om nye Nordenga bro kan åpne for trafikk igjen, slik den etter planen skal gjøre 5.juni.

Ifølge Statens vegvesen vil det komme en pressemelding om dette førstkommende fredag. Men den ser ikke byråd Melby noen grunn til å vente på.

– Nå er jeg forpliktet til å følge bystyrets vedtak som sier at Finnmarkgata skal stenges. Det kan jeg ikke gå tilbake på uten at jeg har en god grunn, sier Melby.

Det har Inger Elisabeth Sagedal i NAF liten forståelse for. I stedet for å be trafikantene om å smøre seg med tålmodighet, ber hun kommunen om å gjøre nettopp det.

– Man skulle ha ventet til det var åpent i Bjørvika. Det å ha stengt Finnmarkgata og Bjrøvika samtidig vil føre til forplantning av kø og trafikk, og det er svært frustrerende for trafikantene, sier Sagedal.

Tause i vegvesenet

Statens Vegvesen ved seksjonssjef Kajsa Froyn vil ikke si noe som helst om hva de tror stengningen av Finnmarkgata vil føre til for trafikantene, eller eventuelle følgekonsekvenser i Bjørvika.

Hun uttaler kun at Finnmarkgata er en sak som håndteres av Oslo kommune, og at vegvesenet har tillit til prosessen.

I første omgang stenger Finnmarkgata på Ring 2 i seks måneder.

LES OGSÅ:

Finnmarkgata stenges i et halvt år

Bilister som kommer til Tøyen-krysset fra Økernveien østfra, kan ikke lenger svinge til høyre opp Finnmarkgata.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK