Nabotipsing mer vanlig

Stadig fleire osloborgere melder fra når de mistenker naboen for å bryte loven.

Bygging

Illustrasjonsfoto

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Nesten ni av ti ulovlige saker plan- og bygningsetaten behandlet i fjor, hadde bakgrunn i tips fra publikum.

Informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig
Foto: Maria Nakken / NRK

- Noen varsler at forfall eller manglende vedlikeholdt av en bygning gått så langt at bygningen er farlig. Det kan være noen som varsler om noe de mener er revet ulovlig eller at noe er bygget ulovlig, sier informasjonssjef i Plan og bygningsetaten, Dagny Gärtner Hovig til Østlandssendingen.

Føl deg ikke for trygg

Har du bygd noe som ikke er helt etter lovboka skal du ikke føle deg for trygg på å få være i fred. Flere og flere osloborgere går til Plan og bygningsetaten når de mistenker noen for å bygge eller rive noe som kan være på lovstridig.

- Kjempeflott for oss. Vi er veldig avhengige av å få tips, sier Hovig.

I fjor behandlet Plan og bygningsetaten i Oslo 400 slike ulovelighetssaker, hvorav nesten 90 prosent stammet fra publikumsvarsler. Det er omlag 80 flere tips fra publikum enn året før.

- Jeg tror kanskje folk er blitt litt mer oppmerksomme på at det går an å melde fra, sier Hovig, som mener det er hold i de aller fleste tips de får inn.

Graverende

- Ikke alle tips er like alvorlig, men det er en god del graverende ting. Ikke minst det som gjelder dårlig vedlikehold. Vi har også hatt en del utbygginger hvor det er bygget langt utover det det var gitt tillatelse til.

Ikke alle er like glade som plan og bygningsetaten for den økte varslingen. I villastrøkene på Smestad i Oslo møtte Østlandssendingen flere som selv har vært utsatt for naboer som stikker kjepper i hjulene for byggeprosjekter.

- Jeg kjøpte et gammelt hus hvor det trengtes rehabilitering på fasaden. En av mine naboer skrev til bygningsetaten og klagde. Det var egentlig ingen endring på fasaden, men det ble et kjempeproblem for meg. Veldig irriterende, sier en.

Andre kaller tipsingen «sladring» og tror grunnen til at det blir tipset mer er at folk vil ivareta sine egne interesser.

Les også: Rekordmange tipser om skattejuks