Hopp til innhold

Naboer er sinte på PiP-festivalen

– Vindusrutene klirrer og det er ikke ett rom i leiligheten der det går an å få ro og fred.

Piknik i Parken

Musikkfestivalen Piknik i Parken foregår ved Vigelandsmuseet 22.-24. juni. Birgit Furberg skulle ønske den ble lagt til et sted der det ikke er så mange fastboende. – For eksempel i Holmenkollen eller Rådhuskaia.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Plakat

– Jeg spurte politiet om de ville gå inn og sjekke decibelnivået i fjor, og det ville de ikke gjøre. Det er en jeg kjenner som har vært militær og han mente at den bassen smalt like høyt som et kanonskudd.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Birgit Furberg er en av naboene til musikkfestivalen Piknik i Parken. Mandag kveld arrangerer hun folkemøte på Frogner seniorsenter og temaet er «Hvor mye støy skal vi tåle?». Oppslag om møtet finner du på lyktestolper på Frogner.

– Du er ufrivillig på konsert 11 til 12 timer om dagen. Det er ganske slitsomt fordi det er såpass mye støy i samfunnet, og det å bo i en by er ganske slitsomt uansett, og så kommer dette på toppen av det hele.

– Men er ikke dette av de ting man må tåle når man bor i en by?

– Vet du, det er jeg veldig lei av å høre. At man må tåle støy når man bor i en by. Javisst, er det mye støy i en by, men dette kommer som en tilleggsbelastning.

Det går ikke an å irritere seg over. Det må dem tåle. Det er en del av samfunnet vårt.

Folk på gata

Ikke gå over 103 decibel

Maria Carmona

Maria Carmona, festivalsjef.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Festivalsjef, Maria Carmona, sier at Piknik i Parken forholder seg til det lovverket som foreligger.

– Vi kan ikke overskride 103 decibel gjennomsnittlig per kvarter. Jeg kan forstå at man syns det er irriterende hvis man ikke er glad i akkurat den musikken som spilles.

Lydnivået måles ved miksepulten hele tiden. Musikerne som kommer til PiP-festivalen har en ganske rolig musikkprofil i utgangspunktet, som Ane Brun og First Aid Kit.

– Lydnivået loggføres og sendes til bydelsoverlegen hver kveld. Vi pleier ikke være over, sier festivalsjef Maria Carmona.

Det går jo over. Alt løser seg.

Folk på gata
Birgit Furberg

Birgit Furberg, nabo.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Nabo Birgit Furberg mener man burde skjerme bybeoere mest mulig mot unødig støy.

– Det er liksom en selvfølge i vår tid at vi skal tåle støy. Men det er jo slitsomt for helsa. Sist jeg var i teater måtte jeg be om ørepropper.

– Men må vi ikke tåle hverandres gleder og livsutfoldelse?

– Jeg tar utgangspunkt i røykeloven. Det var en selvfølge at røykerne hadde fritt frem. Og folk som var plaget av røyk fikk høre, såpass må man tåle, ikke sant? Men der har det skjedd en forandring. Der har man begynt å ta hensyn.

Jeg er ikke noe protesttog-fan. Jeg lider i det stille.

Folk på gata