NRK Meny
Normal

Nå kommer gourmetmat på hjul

Snart kan du få kjappmat fra Oslos beste restauranter. Byrådet vil ha flyttbare gatekjøkken som serverer gourmetmat.

Matvogn på Youngstorget

VIL HA FLERE. Snart kan Oslo få et 20-talls slike flyttbare gatekjøkkener med mat av høy kvalitet.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Hallstein Bjercke

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V).

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

– Oslo er på vei til å bli en gourmethovedstad. Vi har Michelin-restauranter, Bondens marked og Mathallen, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke.

– Vi vil at kvalitetsmaten skal bli lettere tilgjengelig for oslofolk og turister, uten at de må gå på restaurant, sier Bjercke. Han mener det mobile tilbudet også vil styrke Oslos internasjonale rykte som en gourmetby.

Derfor går byrådet inn for å starte en prøveordning der 20 utvalgte får drive mobile gourmetgatekjøkken.

Konserter og lunsj

Trenden heter «food trucks» og kommer fra USA. Rimelig kvalitetsmat selges fra mobile kjøkken, og ordningen er blitt populær også i våre naboland.

Bjercke sier de har gode erfaringer fra festivaler og da restaurant «Ylajali» hadde en matvogn på Stortorget i fjor, med 200 meter lang kø i lunsjen.

– Vi ser for oss at de flyttbare gourmetgatekjøkkenene også kommer i forbindelse med konserter og fotballkamper. Vi vil snakke med restaurantnæringen om hvor dette passer inn, sier næringsbyråden. Selv har byrådet sett seg ut Rådhusplassen som et velegnet sted for et flyttbart gourmetgatekjøkken.

– Tommel opp

De vi møter utenfor dagens tacovogn på Youngstorget er positive til forslaget om å få flere gourmetgatekjøkkener.

Hege Lien

Hege Lien er positiv til byrådets forslag om gourmetgatekjøkkener.

Foto: Nina Didriksen / NRk

– Definitivt tommel opp, smiler Hege Lien fra Etterstad.

– Jeg har ikke spist her, men en kollega anbefaler maten og vi gleder oss veldig. Det blir fint å få lett tilgjengelig kvalitetsmat, sier Lien.

Jørgen Raudås en enig. Han venter på full middag i form av burrito, suppe og nachos.

– Jeg er veldig positiv til forslaget. Vognene må være i sentrum, på steder folk går forbi, sier Oppsal-mannen.

Miljøvennlig

Mange husker nok tidligere tiders vogner der Oslos nattevandrere kunne kjøpe seg en bakt potet med kryddersmør. Kombinasjonen trøtte folk og fyll i form av både alkohol og mat resulterte gjerne i mye søppel og griseri. Byråd Bjercke mener de vil klare å unngå dette.

– Vi vil ha lunsj- og middagsservering og har tenkt å unngå nattmat utenom i spesielle tilfeller, sier Hallstein Bjercke. Det blir stilt miljøkrav til engangsbestikk, servise og avfallshåndtering.

Hvem som får drive gourmetgatekjøkken blir avgjort av en gruppe som består av folk fra kommunen, næringslivet, turistnæringen og en matkyndig, mens bymiljøetaten utsteder tillatelser og følger opp prosjektet.