Hopp til innhold

Nå kan du gi kirkekollekt med mobilen din

Ved å sende en SMS kan du snart gi penger til kollekten, mens presten gir deg kodeordet fra prekestolen.

Robert Wright

MOBIL KOLLEKT: Kirkeverge i Oslo, Robert Wright, håper den nye løsningen skal øke inntektene til kirken. I Oslo domkirke viste han frem hvordan det nye systemet fungerer.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Allerede fra juni starter fem menigheter i Oslo med mobil kollekt.

– Det er færre og færre av oss som går med kollektpenger i lomma når vi går til gudstjeneste, og det blir jo mindre kontanter i hverdagen. Det må vi ta konsekvensen av hos oss også, og da er det naturlig å bruke mobiltelefonen til dette, sier kirkeverge i Oslo, Robert Wright.

Den moderne kollekten fungerer slik at du bare kan sende en SMS med et kodeord som tilhører den kirken du går i. Og så er pengene gitt.

– Dette er en enkel løsning, som ikke er stort vanskeligere enn å putte hendene i lomma og finne frem kontanter.

Kodeord fra prekestolen

Det er foreløpig opp til hver enkelt menighet om de ønsker å begynner med den nye ordningen, men Wright håper de fleste skal ha satt i gang med mobil kollekten innen høsten.

Noen menigheter er allerede i gang med prosjektet, blant andre Grefsen menighet. Fra før av har flere kirker i Oslo installert kortautomat under kollekten.

– Hvordan skal det fungere? Skal presten stå på prekestolen og oppgi SMS kodeord?

Ja, det kan det godt være. Eller at kodeordet er slått opp på en overhead eller lignende, slik at man får disse kodeordene inn. Etterhvert vil man sikkert også lære seg det, tror kirkevergen, og legger til:

– Denne muligheten gjør jo at man også kan gi penger når man ikke er i kirken.

Håper på større kollekt

Selv om Oslokirkene moderniserer seg, forsikrer Wright at det fortsatt skal være mulig å gi kontanter til kollekten for de som foretrekker det.

– Vi vil naturligvis fortsette med kontantkollekt, men vi er overbevist om at mange kirkegjengere vil glede seg over den nye muligheten.

Wrhight påpeker at en av fordelene for giverne er at de ved å registrere seg elektronisk kan oppnå skattefradrag for det de gir i løpet av et år. Kirkevergen håper også at den nye løsningen skal gi fordeler til kirken.

– Jeg håper jo at dette vil kunne øke inntektene til alle de gode formålene kirken samler inn penger til.

– Så nå er det stuereint med mobilen i kirken?

– Ja, men det er fortsatt fy, fy hvis mobilen ringer under gudstjenesten, avslutter Wright, med et smil.