Hopp til innhold

Nå blir Munch fritt vilt

Neste år er det 70 år siden Edvard Munch døde. Da mister Oslo kommune og Munch-arvingene opphavsretten til kjente verk som Skrik og Madonna.

Skrik

ATTRAKTIVT VAREMERKE: Alle vil ha en bit av Munch. Derfor har Oslo kommune sendt inn 13 varemerkesøknader for å sikre seg retten til Munch som varemerke.

Foto: Sotheby's

I 70 år har Oslo kommune og Munch-arvingene sittet på opphavsrettighetene til alt som omfatter Edvard Munch. Men årsskiftet byr på trøbbel. For etter 70 år etter kunstnerens død går opphavsretten ut, og da kan hvem som helst sikre seg rettighetene til både navn og bilder. Det har satt i gang et kappløp.

Alkoholprodusenten Rosmersholm er en av dem som allerede har sikret seg en bit av Munch. De har nemlig fått patent til å selge vodkaen «Scream» med det velkjente motivet Skrik på.

– I 2012 sjekket vi hvordan det lå an med Skrik i forbindelse med denne vareklassen. Det viste seg at det ikke var sendt inn noen søknad fra Oslo kommune, så vi ønsket å sikre våre rettigheter, sier Sven Hauge, eier av Rosmersholm.

Saken fortsetter under bildet:

Sven Hauge i Rosmersholm

KUNST-VODKA: Alkoholprodusenten Rosmersholm har sikret seg patent på kunne selge vodkaen «Scream» med det velkjente motivet Skrik på. På bildet ser man eier av Rosmersholm, Sven Hauge, med Skrik-vodkaen.

Foto: Linn Marie Hammernes / NRK

Omfattende prosess

Rosmersholm har hatt enerett til å produsere vodkaen siden 2009, men for å beholde eneretten har alkoholprodusent måttet gå gjennom en omfattende prosess.

For Oslo kommune har prøvd å sikre seg enerett på Munch som varemerke på flere ulike produkter, og har derfor sendt inn 13 varemerkesøknader til patentstyret.

– Man har vært redd for en utilbørlig bruk av motivene og for at noen andre skal registrere et varemerke og hindrer oss fra å selge produkter i butikken vår som turistene etterspør eller å sette navn på for eksempel saler, bygg og restauranter, sier Henrik Svalheim, administrasjons- og økonomidirektør ved Munch-museet.

Gjorde byttehandel om rettighetene

Knut Andreas Bostad, Patentstyret

Seksjonsleder i Patentstyret, Knut Andreas Bostad.

Foto: Trond Isaksen / Patentstyret

Nylig ble Rosmersholm og kommunen enige. Mens alkoholprodusenten ga fra seg retten til å drive restaurant med Munch-navn måtte Oslo kommune gi fra seg vin- og spritrettighetene.

– Da står vi fritt til å velge å bruke det hvis vi ønsker å bruke det, eller kan gi andre muligheten til å gjøre det mens de kan drive med vin og sprit, sier Svalheim.

Fremdeles venter Oslo kommune på at ni av varemerke-søknadene skal avgjøres. Dette vil mest sannsynlig skje i løpet av høsten. For ankefristen i en tilsvarende sak om Gustav Vigelands verker går ut i begynnelsen av oktober og denne saken vil bli prioritert først.

– Vi skal først få avklart det rettslige spørsmålet rundt kunst som varemerker før man vurderer disse munch-bildene som varemerker, sier seksjonssjef i Patentstyret, Knut Andreas Bostad.