NRK Meny
Normal

Nå blir det forhandlinger om storkommune i Follo

Ås kommune slår følge med Enebakk og sier ja til å forhandle om en storkommune i Follo i Akershus. Dermed har fire av sju Follo-kommuner endelig bestemt seg for å snakke sammen om en mulig sammenslåing.

Storkommune-forhandlinger i Follo

NY INTERESSE: For en måned siden var Follo-ordførerne samlet for å presentere sin utredning om kommunesammenslåing. Her representert med Thomas Sjøvold (Oppegård), Ola Nordal (Ås), Tuva Moflag (Ski), Nina Sandberg (Nesodden) og Øystein Slette (Enebakk). Da var det liten interesse for en storkommune i Follo. Nå skal fire av kommunene likevel forhandle.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Så raskt som mulig skal de fire ordførerne Ås, Ski, Enebakk og Oppegård nå sette seg ned for å forhandle om en intensjonsavtale.

Løpet så egentlig kjørt ut for en storkommune rett sør for Oslo, da de fire kommunene la frem sin felles utredning "Follo-rapporten" for en snau måned siden.

Grunnen var at ordførerne i Enebakk og Ås ikke ville anbefale å gå videre med sammenslåingsprosessen.

Ås vil være med likevel

Onsdag sa imidlertid formannskapet i Ås at kommunen skal være med å forhandle.

Ola Nordal, ordfører i Ås

VIL DELTA: Ordføreren i Ås, Ola Nordal (Ap) har vært skeptisk, men vil likevel være med på forhandlinger.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Ordføreren i Ås, Ola Nordal fra Arbeiderpartiet, mener fortsatt at kommunen har en riktig størrelse, men vil være med på å gjennomføre oppdraget om å se på kommunestrukturen.

– Når nabokommunene våre vil forhandle om en mulig ny kommune, så vil vi gjerne være med og se hva vi kan få til, sier han.

– Det betyr at vi vil beskrive sammen hva en ny stor Follokommune kan være, vil finne et navn og vi vil finne ut hvor rådhuset skal være. Så vil vi legge det fram for innbyggerne i en folkeavstemning i juni, sier Nordal.

Enebakk snudde mandag

Tanken om en storkommune i Follo fikk igjen vind i seilene etter at kommunestyret i Enebakk tidligere denne uka ignorerte sin ordførers anbefaling og ba om forhandlinger.

– Jeg synes det er veldig spennende. Det åpner opp prosessen igjen, at Enebakk blir med. Etter vi la fram Follo-rapporten så det begrenset ut, men nå kan vi få en breiere prosess til i Follo, sier ordføreren i Ski, Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet.

Dersom kommunene blir enige om en intensjonsavtale, vil det bli folkeavstemninger i Ski, Ås og Enebakk.

– Nå som det er ønsker om intensjonsavtalen, så er det helt naturlig å ha en folkeavstemning. Det er det eneste demokratiske å gjøre, sier Øystein Slette, Aps ordfører i Enebakk.

Glad for flere

Thomas Sjøvold, ordfører i Oppegård

INVITERER: Oppegård har hittil vært kommunen som har vært mest interessert i å slå seg sammen med flere. Nå er ordfører Thomas Sjøvold (H) godt fornøyd med å ha fått med seg nok kommuner til å starte prosessen.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Tidligere har Oppegård og Ski vært tydelige på at en sammenslåing der bare de to er med ikke er interessant.

Jeg ønsker meg helst seks, men vi trenger ikke flere enn nå for å inngå en intensjonsavtale, sier Oppegårds ordfører, Thomas Sjøvold fra Høyre.

Også ordføreren i Ski håper enda flere kommuner vil koble seg på for å få en sterkere for å kunne hente ut størst effekt av en storkommune.

– Gjerne Ås og Frogn også. Hvis de hekter seg på så er det ålreit. Vestby har avsluttet prosessen. Nesodden er uavklart, men jo flere som vil forhandle, jo bedre, sier Moflag.