En analyse av restavfall som er gjort av Asker og Bærum kommuner viser at mer enn halvparten av alt restavfall er matavfall.
Renovasjonssjef i Bærum kommune, Per Kirkesæther, forteller at avfallet som kastes på Isi avfallsanlegg er avfallet som hentes ukentlig i vanlige husholdninger i Bærum.
Mye av avfallet er matavfall.
Matavfall kildesorteres ikke
Matavfall kildesorteres ikke i Bærum og derfor kastes mye matavfall rett i søpla.
Nesten 70% av alt organisk avfall som kastes i Bærum er spiselig. Og andelen matavfall som kastes har økt med 2 og en halv prosent siden 2009, vesentlig mer enn annen type avfall.
– Vi vet at om lag 25% av maten som blir kjøpt blir kasta, sier Kirkesæther.
Mat som kunne vært spist og som det kunne vært spart mye penger på.
Kaster mat for mange tusen kroner
For maten som blir kasta, ikke bare i Bærum, men over hele Østlandsområdet, har en prislapp på mellom 12 og 15.000 kroner per husstand, per år.
Høyest andel spisbart avfall kommer fra eneboliger i Bærum.
Nesten 75% av det organiske avfallet som kastes derfra er mat som kunne vært spist. Til sammenlikning er omtrent 50% av det organiske stoffet fra blokker i Bærum spiselig.
- Det er ille
Og folk i Bærum synes det er ille at en fjerdedel av all maten som kjøpes inn havner i søppeldunken.
17 år gamle Caroline Lykke Gulli synes folk skal spise opp maten sin og tenke seg nøye om før de kaster spiselig mat i søpla.
– Jeg synes det er fælt og er veldig imot at folk kaster mat, selv om jeg må innrømme at da jeg fant mugg på brødskiva i dag morges så kastet jeg den i søpla, sier hun.